Vår! Strimma! Påsk!

En underbart varm påskhelg breder ut sig framför mig. Sitter på balkongen och bloggar, för det är underbart skönt här ute. Imorgon börjar påsklägret i jutsu som jag planerar att vara med på – men jag inte på hela och definitivt inte på alla pass. Väljer ut det bästa och håller mig till det. Resten av tiden ska jag vara ledig och så ska jag plugga en del. Imorse satte jag upp en liten lista på saker jag vill kunna till efter påsk, får väl se hur väl den håller – men det är något sorts mål i alla fall.

Idag var det Strimma i Finspång igen. Näst sista gången för terminen, eftersom vi lagt ihop de två sista gångerna till en heldag om två veckor. Det är helt vrickat att vi redan är i slutet av terminen – det kändes helskumt när vår ena handledare sa att vi nästa gång ska prata lite om hur T3 ska läggas upp. T3! Var i hela friden tog första året vägen? Imorgon har jag bott här i nio månader. Som vanligt känns det mycket längre, och som bara ett ögonblick passerat. Helt plötsligt är det sommar igen.

Aja. Strimma.

Hade patientsamtal idag igen. Det skulle, enligt beskrivningen av vår läkarhandledare, vara enkla samtal eftersom det var patienter i vuxen ålder utan några barn/respektive/språkbarriärer. Vi skulle ju hinna med tre samtal på två timmar, så då ska det inte vara patienter vi pratar med i fyrtio minuter (inte för att jag någonsin haft ett så långt samtal, men ändå).

Jag och M följde med en av distriktsläkarna. Två patienter. Den första var lite spännande, med en lite cool behandling – smärta mot smärta. Sprutor av natriumklorid i huden, vilket gör åt helvete ont – men det lurar hjärnan att fokusera på den smärtan istället för smärtan någon annanstans. Dessutom råkade smärtan ligga så att vi fick lite klin på det vi pluggat den senaste veckan – ryggmärgen. Mycket roligt, även om det inte var lika kul för patienten.

Så blev det dags för mitt enkla samtal. Varpå jag kom ut i väntrummet för att hämta patienten – och denna hade med sig sin dotter som också ville ha hjälp med ett problem som uppstått sedan min patient beställt tiden. Så plötsligt hade jag två patienter. Dessutom blev patienten helt ställd då hon såg filmkameran, och sa att hon inte alls fått information om att hon skulle bli filmad. Hon ville först inte alls bli filmad, men efter lite prat om det gick hon med på det. Men sen gick det ganska bra. Korta svar, men meh, jag gillar effektivitet så det var okej.

När vi satt med feedbacken fick jag betydligt bättre kritik än förra gången. Misstänker att vår inte-läkare-handledare tog det lite extra lugnt med mig. Jag höll på att sätta i halsen med skratt när hon sa, “Ja, det var ju bra att du lyssnade på patienten när de inte var så bekväma i situationen och inte drog ut på det.” Detta från samma människa som för sex veckor sedan sa till mig att jag borde tvingat en tvååring, hennes icke-svensktalande pappa och den elva-typ-åriga dottern att stanna kvar och svara på frågor om vad de tycker om den svenska sjukvården och hur elvaåringen som inte var min patient trivdes i skolan… Lite annat ljud i tutan den här veckan, ja.

Nu är det påsklov. Det lär bli en del plugg ändå, eftersom jag tror det är sex veckor till tentan och det ger mig panik på en nivå jag inte orkar hantera just nu, men i övrigt ska jag träna och ta det lugnt. Får se hur det går, inte ett koncept jag är van vid. Alls. Men träna ska bli kul. Malmö-K kommer hit, och tydligen även Malmö-E. Får väl se hur även det går… Det var ett tag sedan vi sågs. Påsk blir det inte mycket till att fira, men så har jag aldrig firat påsk. Eventuellt köper jag ett påskägg. Eller i alla fall godiset som ska vara i påskägget.

Men för kvällen njuter jag av värmen, solen, musik i surroundsystemet och känslan av sann glädje över allt det gröna som visar sig på träden och överallt just nu. S släppte av mig i stan på vägen hem från Finspång och jag gick hem. Så otroligt skönt – no coat needed. Inga jävla vantar och mössor och annat mög. Bara ett linne, trekvartsbyxor och tunna skor. Jag älskar våren.

Så lite vårbilder. Inte det minsta artistiska – bara min sprudlande glädje över att det är VÅR. Och SOL. Och alldeles, alldeles underbart!

Rosa!

Tinnerbäcken i vårskrud. Riktigt mysig promenad hem från stan efter Finspång.

Vattenfallet har varit fruset hela vintern. Så vackert nu :)

En av broarna över Tinnerbäcken.

Avslutar med mer rosa ♥

Kommentera!

Post Navigation