Bloggens liv och leverne

Ibland får bloggen någon sorts pseudo-liv. För närvarande dividerar L, P och X om vissa utbildningars rätt att vara eller inte vara, en diskussion jag hört mycket om utanför bloggen då de olika spelarna diskuterat fram och tillbaka med mig om sina ståndpunkter. Själv har jag inte varit med i diskussionen på länge, men den lever och gror utan min närvaro.

På ett annat plan satt jag, pappa och lillebror igår i huset i Barsebäck och roade oss på varsin dator. Varpå lillebror efter ett tag tittar upp och säger till pappa, ”Hade ni med er en sekatör?” Vilket är en väldigt random fråga att ställa i tystnaden, bara så där. Men då är det ju så att han suttit och läst mitt blogginlägg om Barsebäck, skrivet någon timme tidigare, om att vi varit ute och klippt ner några av buskarna då vi var ute och gick. Själv satt jag fyra meter ifrån honom.

Det hela påminner lite om när lillebror och jag bodde hemma fortfarande och vi kunde sitta vägg i vägg med varandra – han spelandes i arbetsrummet och jag i mitt rum bredvid – och skriva till varandra via msn istället för att gå de max fem metrarna för att prata med varandra.

Men det verkar som att konceptet att kommunicera via dator/telefon har blivit väldigt vanligt, även i situationer då personer sitter i samma rum. Var det inte två bloggare som var ihop för ett tag sedan och som kommunicerade med varandra via bloggen? Har för mig det.

Själv håller jag på att drivas till lätt vansinne av att kommunicera via teknik, men det är för att jag och L måste om vi alls vill hålla kontakten i veckorna. Men att ha en diskussion via msn, eller ens en via videosamtal, är inte samma sak som att sitta med någon och prata med dem. I ett videosamtal gör man ofta något annat samtidigt och distraheras, man hör inte en del av det som sägs, man får inte uppfattningen att den andre lyssnar (eftersom denne också gör annat och distraheras), och det hela är bäddat för konflikt. Nej, över allt annat föredrar jag, trots all fantastisk teknik vi är omgivna av idag, att sitta mitt emot någon och prata. Då hör jag nyanserna, då känner jag uppmärksamheten, och då har jag dessutom även beröring som förstärkare av kommunikationen. Kommunikation på det sätt varelser alltid kommunicerat, innan modern teknik kom till.

One Thought on “Bloggens liv och leverne

  1. Tekniken har tagit över och jag håller med om att det är bättre att kommunicera direkt särskilt om man vill få med nyanser. Det är så mycket som kan gå fel med skriven text.

Kommentera!

Post Navigation