Långa dagar och bra föreläsningar

Igår var en enormt lång dag och idag hade vi terminens första roliga föreläsning (enligt mig, andra har säkert helt annorlunda åsikter).

Gårdagen fylldes av seminarium i fyra timmar då grupp efter grupp pratade om stress och samtliga gick igenom HPA-axeln som inte egentligen är en axel alls, men den kallas så ändå. A:et står dessutom för “axis” så egentligen är det hela onödigt repetitivt. Anyhow, huruvida seminariet gav någonting är jag inte helt säker på, men något fastnade säkert. Nästa vecka är det min tur att ha presentation, då om ödem. Vår grupp har ödem i samband med menstruation respektive graviditet, vilket har varit ganska intressant att undersöka även om jag är oerhört omotiverad just nu.

Dagen fortsatte med en halvtimmes lunch, grupparbete till tre, en snabb macka, föreläsning till fem, möte med nollningsutskottet för att utvärdera den gångna nollningen (vi var ganska överens om att vi gjort ett väldigt bra jobb) och slutligen gick jag och fick lite me-time på gymmet där jag körde 45 minuter crosstrainer till det senaste och sedvanligt obegripliga avsnittet av Glee. Efteråt gjorde jag mat och kollapsade i soffan, telefonen tätt mot örat för att prata en stund med stressade pojkvännen.

Idag började vi tacksamt nog inte förrän klockan tio, och vi bjöds på en riktigt bra föreläsning med en föreläsare som inte hann igenom sina slides och inte riktigt ville släppa oss. Jag och några till stannade för att höra slutet av föreläsningen, eftersom det hela handlade om mekanismer bakom cancer och det är svårt att läsa sig till men mycket enklare när man hör det hela från en pedagogisk föreläsare. Således fick vi höra om behovet av angiogenes (kärlnybildning) till tumörceller, eftersom cancercellen omgående inbillar sig att den drabbats av hypoxi (syrebrist). Det har den egentligen inte, men i och med kärlnybildningen kan tumören växa. Utan angiogenes växer tumören aldrig till sig.

Jag finner och har alltid funnit cancer väldigt intressant. Tänkte mig gå och låna en bok på biblioteket imorgon eller så och läsa lite djupare om saken och se om det är något som kan intressera mig mer än bara ytligt.

Efter föreläsningen åt jag lunch med M, ny i klassen och ska bara vara där en termin för att sedan hoppa upp till T5, men det var väldigt trevligt.

Nu blir det en stunds träning med senaste avsnittet av NCIS. För övrigt rekommenderas åtminstone de två första avsnitten av nya säsongen av How I Met Your Mother; de var över förväntan. Tredje avsnittet får vänta tills L kommer hem på fredag, men förhoppningsvis håller även det en god kvalitet.

One Thought on “Långa dagar och bra föreläsningar

  1. Ja, föreläsningen var bättre än jag trodde, men jag måste erkänna att jag själv aldrig tyckt att cancer är särskilt intressant. Jag tycker inte att det är ointressant, men inte extra intressant heller. Kul att du gör det dock. Kanske en blivande onkolog?

Kommentera!

Post Navigation