Onkologi

De senaste två dagarna har jag för första gången denna termin hittat motivationen att plugga. Vi har ett fall om cancer just nu och precis som när jag var tio tycker jag att cancer är enormt intressant. Detta trots att det nu är på ett betydligt djupare plan än “solning är en riskfaktor för att få hudcancer”, vilket ungefär var så djupt jag gick då. Kanske är det roligare just precis för att det nu är djupare.

Denna termin har vi hittills läst om sjukdomsmekanismer (och farmakologi). Det är egentligen sjukdomsmekanismer som fortfarande gäller – mekanismerna bakom cancer, inte specifika cancerformer. Vad gör en cancercell till en cancercell, vad skiljer den från en normal cell? Med den bra föreläsningen vi hade för några dagar sedan fick vi också en artikel på 24 sidor om “The hallmarks of cancer”, som jag läste och sög i mig. Började därefter skriva anteckningar – på datorn för en gångs skull – och det har jag fortsatt med under dagen. Nu är dokumentet nästan 20 sidor långt och jag har övergått från artikeln till min nylånade bok Onkologi och den sedvanliga Pathology.

Det kanske finns en risk att man blir onkolog trots allt. Det är ett område som uppenbarligen intresserat mig sedan jag var liten.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är spännande. Kanske är det just nu känslan av att många av de mekanismer vi läst om det senaste året, från apoptos med p53 och dess signalvägar, till hyperplasi, angiogenes, citronsyracykeln, glykogenes, differentiering, stamceller, tillväxtfaktorer, och mycket mer. Jag tycker enormt mycket om att få ett sammanhang i saker och ting. Få en anledning till varför man ska lära sig alla dessa saker som annars känns så lösryckta. Således sitter jag gärna i timtal som jag sitter idag och får en fin, sammanhängande bild. Jag har nog snart pluggat mer till det här enskilda basgruppsfallet än övriga basgruppsfall den här terminen sammanlagt…

Kommentera!

Post Navigation