Binjurens placering och annat skoj

Lite ögonen-går-i-kors-trötthet just nu, vilket lett till att jag tagit ledigt från kvällens fadderevent. Det är “Rock Sensation” på Valla  (ordinarie campus, där alla som inte är HU:are går, om man går i Linköping) men jag bara orkar inte. Pratade med ett gäng andra i skolan idag som kände likadant – det har varit så mycket de två första dagarna att vi behöver lite paus. Imorgon är det dags för “Kulvertorientering”, vilket jag misstänker är vad det låter som – att springa omkring i kulvertarna på sjukhuset med karta och leta stationer. Eller utan karta, om de är riktigt jävliga.

Kulvertarna på Linköpings sjukhus är dock inte som kulvertar på andra håll. Hela sjukhuset (/skolan) är byggd på en slänt, så det som är under jorden vid Glasentrén där vi hängt mest de senaste tre dagarna, är ovan jord, kanske till och med våning två eller tre, borta vid andra änden (Södra entrén, närmst där jag bor). Våningsplanen är därmed också skumma – enligt dagens föreläsare är det lägsta man kommer ner till våning tre istället för ett, och våning elva på Glasentré-sidan är inte mer än två eller tre våningar upp. Typ. Väldigt udda.

Sakteliga börjar jag hitta bättre. Kulvertvägen från Glasentén till huvudbyggnaden kan jag nu :) Praktiskt sen när det blir apdåligt väder och man inte vill gå ut…

Idag har vi haft vår första riktigt seriösa föreläsning. “Rörelse och riktning” hette den och det var samme lärare (Daniel, tror jag) som höll i fejkföreläsningen i måndags som höll i denna. Istället för att rusa genom 73 PP-bilder på 40 min som han gjorde då var han idag mycket trevlig, väldigt pedagogisk och bra att lyssna på. Han gick igenom diverse olika ord, mest latinska, som är bra att kunna. Distalt: bortom (ex handen är belägen distalt armbågen); medialt: från medellinjen; proximalt: hitom (ex armbågen är belägen proximalt handen). Att “abdomen” betyder under (ab) kupolen (domen), där kupolen refererar till diaphragman. Axilar = armhåla, vilket ger linjer såsom främre axilarlinje, bakre axilarlinje… och så vidare. Mycket spännande. Vet inte om det låter spännande för folk som inte är det minsta intresserade… meeen det spelar ingen roll. Jag tycker om det. Blir värre sen när jag ska lära mig tusen namn på artärer, muskler, skelett, mm. Rörelseapparatens alla delar skall läras in nästa termin. Den här terminen har vi bukhålan, typ.

Vi hade en föreläsning till därefter, “Att synliggöra det osynliga”, av en av de som forskar i olika metoder för att scanna och sånt. Många coola grejer de kan göra, men mer skryt än något vi skulle kunna ^^

Grupparbetat på eftermiddagen, med vårt vecko-projekt, vilket är vad jag ska fortsätta med nu – läsa mer om binjurarna (som överläkaren i radiologi som är vår handledare denna veckan väldigt hårt tryckte på att den ligger inte som en hatt på njurarna, utan ligger framför njurarna, till skillnad från alla anatomiska bilder som finns i alla anatomiska böcker i världen (förutom anatomiska böcker som bygger på röntgenbilder)… :)).

Man lär sig nya saker varje dag. Just nu, mångamångamånga nya saker varje dag.

Kommentera!

Post Navigation