Dag fyra

Första veckan på läkarlinjen lider mot sitt slut; denna lekvecka avslutas imorgon med presentationer av de fjorton basgrupper vi varit indelade i. Vi har så nätt fått pröva PBL-metoden (och för de som läst juridik snarare än pedagogik så står PBL för problembaserat lärande, inte plan- och bygglagen), lyssnat på inspirationsföreläsningar som ska få oss uppspelta över den väg vi valt (som om vi inte redan är det) och haft gott om nollningsaktiviteter.

I förmiddags hade vi fyra timmar om “Medicinska framsteg”. Det handlade om framsteg inom barnmedicinen, intensivvård och akutmedicin, inom cancerforskning och i forskning generellt. Märker redan nu, som jag redan visste, att den rena forskningsbiten inte håller något särskilt intresse för mig. Det är osannolikt att jag kommer doktorera, såvida jag inte hittar något jag finner faaantastiskt intressant.

Men föreläsningarna var mestadels trevliga – det var ‘sit back and relax’ varianten. Medicinhistoria, vilket det till stor del var, är inte något vi kommer tentas på. Dock beskrev de några böcker jag funderar på att låna på biblioteket.

Under eftermiddagen hade vi grupparbete – PBL FTW! – och det gick bra. Glandula suprarenalis, fortsatta studier och en sammanskrivning av morgondagens presentation. Jag ska prata om glandula suprarenalis cortex, aka binjurebarken. Med rollspel. Blir nog kul.

Avlutade med frågestund med en äldrestudent, en forskare, en specialistläkare och en ST-läkare. Specialistläkaren och ST-läkaren var gifta och hade barn, övriga två hade vardera partners som var läkare.

“Läkare väljer läkare om läkare får välja,” sa specialistläkaren och det förefaller vara sant.

Eftersom både forskaren och äldrestudenten funnit sina respektive på T1 (aka termin 1) så kanske man ska hålla ögonen öppna. Eller något. Synd att 70% är 18-21 år gamla. De är så väldigt unga…

Försökte hitta nåt stöd för påståendet på nätet (jag är ganska säker på att det finns, för jag har hört påståendet förr), men hittade detta istället: Läkare de mest populära singlarna. Bådar gott, både med förstahandsyrket och nummer två (akademiker i allmänhet) och tre (kreativt yrke). Kan väl påstås passa in ganska väl på alla. Vilket förmodligen gör mig mer skrämmande än attraktiv för de flesta män, dock.

Anyway.

Frågestunden handlade om diverse saker, bland annat att kombinera läkaryrket med familj och hur det går. Alla i panelen var ense om att bästa tillfället att skaffa barn – då man har mest tid för barnet – är under utbildningen. Det är då man har mest tid. Sedan får man allt mindre tid att ta paus för att skaffa barn.

Till slut har vi haft “kulvertorientering” som vår nollningsgrej idag. Den bestod av stationer med frågesport, nån liten hinderbana och lite annat. Fick också en timmeslång genomgång om hur man beter sig på sittningar. Samt, som avslut, ölhävning. Jag deltog inte på det sista, men en av killarna var duktig och drog en öl på runt fyra sekunder. Ölhävning är en av de grenar vi ska tävla i i Nolleolympiaden, och den gren där läkarprogrammet alltid vinner så det ligger en viss prestige i det hela. Fem personer från varje program på HU tävlar. Läkarprogrammet har vunnit varje termin de senaste åtta åren.

Kom hem lite efter åtta, lagom trött. Kom på att det är torsdag och att det är aikido i Malmö. Saknar sporten lite och vill att nollningen ska vara över så att jag får tid att gå och träna igen. Det hinns inte riktigt med när man är i skolan tolv timmar om dagen.

Men jag har kul :)

2 Thoughts on “Dag fyra

  1. Jonas Peterson on 2 September 2010 at 21:51 said:

    När sker er Nollympiad? Vi har redan haft vår, och KTS-sektionen, som mitt program FTL tillhör, tog hem segern för tredje året i rad :)
    Ölhävning är något jag aldrig gjort innan, men ganska smidigt sätt att bli av med en öl snabbt och lätt ;)

  2. admin on 2 September 2010 at 22:09 said:

    Nolleolympiad på lördag kl 13 eller 14, om jag minns rätt. Vi har inga planer på att vinna, förutom i ölhävningen :)

Kommentera!

Post Navigation