Det där med demokrati

Så blir det väl helt omöjligt att ha en blogg med åsikter om allt möjligt, om man inte har en åsikt om valet igår.

Hela FB, tidningarna, TV och allt annat översvämmas med förskräckelse över att SD tagit sig in i riksdagen. Jag tycker att det är dumt på två sätt – dels för att de får otroligt stor medial uppmärksamhet och dels för att de möjligen får en vågmästarroll, men inte fan kommer de kunna genomföra sitt partiprogram utan att någon kommer stoppa dem. Jag tvivlar starkt på att Sveriges gränser plötsligt kommer stängas. För även om SD fick 5,7% av rösterna så fick Moderaterna 30%. Alliansen totalt 172 mandat av de 349 som finns. (Preliminära siffror, men de borde inte ändras nämnvärt). Det innebär att nej, SD kommer inte plötsligt att kunna springa omkring fritt och driva politik hur de vill.

En kompis, A-M, skrev följande på sin blogg om vad som kan hända i och med SD:s inträde i riksdagen:

Tänk om man får det sämsta från alla läger nu. Höjda skatter, nedrustning av välfärden, främlingsfientlighet, dödsstraff, fler avgifter för företagare och fler utförsäkrade sjuka. *HUGA*

Sverige mot framtiden, Tankar från en showslinka

Och visst kan hon ha rätt. Jag hoppas det verkligen inte. Och skulle det inte också kunna bli en motsatt effekt i vissa fall? Dels för att alla de andra partierna nu faktiskt tvingas konfrontera SD och inte bara kan ignorera dem – vilket uppenbarligen inte fungerat särskilt väl som strategi (duh!) – och dels för att, för att undvika att SD får en vågmästarroll i mängder av frågor, kommer övriga partier kanske tvingas samarbeta mer.

Tänk om man kunde ha en valkampanj nästa gång som inte gick ut på att idiotförklara motståndarna så mycket som möjligt, eller ignorera dem och smutskasta dem (i SD:s fall)? Tänk om det kunde finnas något som en vuxen valkampanj? Där partierna inser och faktiskt konfronterar faktumet att även om de är olika partier med olika ståndpunkter så är de faktiskt överens i en del frågor.

Jag inser att min vision är något av en drömvision. Men varför inte? Med nytt val följer nya möjligheter. Jag hoppas innerligt att SD inte får gehör för majoriteten av sina dumheter (deras syn på kvinno, homosexuella, abort, livstidsstraff, mm, samt deras totala avsaknad av partiprogram i en hel massa frågor…) men det är inte utan att a) invandringspolitiken behöver diskuteras och b) svenska folket har gett sin åsikt. Vi vill tydligen ha dem i riksdagen.

Som sista kommentar är jag nyfiken på vem som röstat på SD. Hela min Facebook är fylld av folk som uttrycker sin avsky för att partiet kommit in i riksdagen, så jag misstänker att de som röstat på SD inte kommer träda fram i någon större utsträckning… FB fylls också av grupper som Sverigedemokraterna ur riksdagen – ja tack. Vilket jag tycker är mer än lovligt idiotiskt. Vi är en DEMOKRATI. Vi röstade DEMOKRATISKT igår och resultatet var att nästan 6% av Sveriges befolkning vill ha SD i riksdagen. Skall vi avfärda dem som oinformerade puckon allihopa? Hur många av alla de som röstade på något annat parti var mer insatt? Hur många av de som inte alls röstade sitter nu och gnäller? Får människor i en “demokrati” bara ha åsikter som stämmer överens med majoriteten?

One Thought on “Det där med demokrati

  1. Du är (som alltid) ett genomtänkt geni och självklart tycker vi (som oftast) likadant! *HEPP*

Kommentera!

Post Navigation