A touch of retouch

På vägen hem från träningen började jag fundera på kroppsideal. Det är ju trots allt inte så att jag tränar enbart för att jag tycker att det är skönt och roligt (även om det är det) – jag har också, som många många många tjejer, enormt höga krav på min egen kropp. På något sätt är det inte tillräckligt att alla de där funktionerna jag nu börjat läsa om faktiskt fungerar, utan det ska se bra ut också. Och inte bara bra enligt någon hälsosam formel, utan bra. Fantastiskt. Helst ska man se ut som Scarlett Johansson, Keira Knightley, eller Jessica Alba. Eller någon av tusen andra “stjärnor”.

Med jämna mellanrum får jag då påminna mig själv om ett antal saker:

1. Det är deras jobb att se bra ut. De har personliga tränare, kockar, sminköser, med mycket mera som ser till att de gör allt för att se perfekta ut.

2. Inför galor och liknande går de på ytterligare dieter för att bli Size Zero. Och sen trycks de i underkläder som pressar upp, tightar till, och gör om figuren till perfektion.

3. Ser de inte “bra nog” under fotograferingar så retuscheras det. Eller, scratch that. Oavsett hur bra de ser ut så retuscheras de. Till perfektion. Är de för tjocka tar man bort fett, är där mörka ringar under ögonen så försvinner det, har de celluliter så trollas de bort. Är de för smala mjukar man upp dem så att nyckel- och revben inte sticker ut en mil utanför den bräckliga kroppen. Känner man för det så förlänger man benen, förstorar ögonen, fördjupar varenda färgskiftning.

Själv leker jag med väldigt jämna mellanrum i Photoshop. Ett fantastiskt program. För att påminna mig om framför allt punkt tre satte jag mig idag och lekte, som paus från studierna.

Här är resultatet:

Hon ser väl normal ut, eller hur?

Och den där kan ni ju titta på en stund. Sedan, när ni studerat den, kan ni klicka här för att se originalet.

Det är inte svårt. Det tar mig kanske 1,5 timme att göra. Tänk då vad en person som får betalt för det, som har utbildning i det, kan göra.

Britney Spears gjorde för ett tag sedan reklam för märket Candie’s. Hon släppte själv före- och efter-bilder från fotograferingen.

Britney Spears, före och efter. Smalare, slankare, perfekt hy, längre ben...

Jessica Alba, samma sak. Inte exakt samma bild, men uppenbarligen tagna precis efter varandra. Uppljusat smink, fylligare läppar, smalare lår, "perkier boobs", smalare midja, mindre skrynkliga kläder. Till och med vattnet har retuscherats.

Och på Keira Knightley, som tydligen behövde bröst – hon är ju smal som en sticka, så inte så konstigt att hon inte har C-kupa… Cameron Diaz. Demi Moore, som vissa misstänker fick sitt huvud Photoshopat på fotomodellen Anja Rubiks kropp (och en del av höften försvann samtidigt). Random modell. Madonna. Beyonce i färgskiftningar beroende på tidning. Ytterligare nån modell.

Men man vet om det. Jag vet om det. Jag vet att bilder redigeras digitalt och att det blir ouppnåelig perfektion av det. Det hjälper inte överdrivet mycket. Jag önskar fortfarande ändra på en hel hög saker med min välfungerande kropp.

För ett antal år sedan stod jag med ett par tjejkompisar och lyssnade på dem. Alla tre väldigt söta tjejer, mycket vältränade eftersom vi alla dansade fem dagar i veckan.

“Jag hade velat ha större bröst,” sa den ena. “Och smalare lår.”

“Jag tycker inte om min näsa,” sa den andra. “Och så är jag för kort. Och mina ben är fula. Jag önskar man kunde operera benen.”

“Jag hade bytt hela mitt ansikte om jag kunnat,” sa den tredje.

Och så gick diskussionen. Jag stod tyst, för även om jag kan vara missnöjd med mitt utseende och avstå från sötsaker och onyttigheter för att jag vill bli smalare, så kommer jag inte lägga mig under kniven för det. Den ena av tjejerna gjorde senare en bröstförstoring. Jag vet inte om hon blev nöjdare.

Är det en tjejgrej? Kan ju luras att tro det, med tanke på att det är tjejer som får den mesta av fokusen. Men trots att jag är omgiven av “awesome-boys” hör jag med förhållandevis ofta även från dem kommentarer om deras kroppar. För tjock, inte vältränad nog, ful den, ful det. Det låter väldigt likt tjejkompisars kommentarer om sig själva, även om killar inte är lika snabba med att vända sig till kirurgen, åtminstone inte bland mina killkompisar. Det är inte riktigt lika tillåtet att vara missnöjd med sitt eget utseende bland killar.

Det är nog hälsosamt att inte vara helt nöjd med sin kropp, precis som det är hälsosamt att bli nervös inför tentor. Blir man helt nöjd med något slutar man bry sig och då blir det oftast inte särskilt bra. Men det ska hållas på en hälsosam nivå. Och man måste, måste, måste komma ihåg att de där människorna på tidningsomslagen och reklampelarna har väldigt lite att göra med hur människan bakom verkligen ser ut.

2 Thoughts on “A touch of retouch

  1. Anna on 9 November 2010 at 19:35 said:

    hahaha…ja och sen vill de supersnygga ha söta bebisar och då kan jag säga spelar det ingen roll vilken tränare eller diet de har, kroppen gör ändå som den vill :D

  2. admin on 9 November 2010 at 19:40 said:

    Haha, så sant så :)

Kommentera!

Post Navigation