Belöningen

Det känns som en belöning.

“Grattis, du har klarat tentor och kämpat genom placeringar med nya handledare åtminstone ett par gånger i veckan, du har pluggat tills ögonlocken fallit samman, du har varit duktig, duktig, duktig.”

Som belöning får vi se något som är ganska få förunnat.

Att se ett barn komma till världen är något alldeles speciellt.

Skrik. Gråt. Hopp. Tystnad. Koncentration. Kraft. Tårar. Mod.

Allt finns i förlossningssalen, i den kvinna som föder. Varje kvinna är unik, varje barn unikt, varje förlossning en helt egen berättelse.

Jag står vid fotändan och ser ett barn komma till världen. En liten varelse, mer lila än någon annan färg. Han kommer ut tyst, till sin mammas kämpande andning. Han läggs till sin mammas bröst, denna nyblivna mamma som plötsligt går från smärta till lycka. Från inte mamma till mamma. Han skriker, piper först men det ökar snabbt i styrka.

Mitt i alltihopa minns jag min egen förlossning. Tio månader efter minns jag fortfarande smärtan, har inte glömt sådär som många andra säger att man gör. Minnet färskas ju också upp där inne i förlossningssalen. Men jag minns mer än smärtan. Jag minns henne när hon kom ut, arg som ett litet bi över den värld hon blivit utkastad till. Sedan fick hon mat, och när hon ätit sig mätt låg hon nöjd och tittade på mig med enorma mörka ögon, alldeles lugn vid mitt bröst.

Det är något särskilt att föda sitt barn, att komma ut på andra sidan stärkt av insikten att jag klarade det.

Och det är något särskilt, något fantastiskt, att se någon annans barn äntra världen. En belöning för alla år av slit, att få vara med vid det största ögonblicket i någon annans liv.

It is an honor and a privilege.

3 Thoughts on “Belöningen

  1. Småbarnsförälder on 13 April 2016 at 20:50 said:

    Så välformulerat och bra skrivit! Du beskriver verkligen känslan och sammanhanget på pricken (och faktiskt en av orsakerna att jag valde läkarprogrammet :-)).

  2. admin on 16 April 2016 at 08:12 said:

    Tack så mycket :)

  3. Pingback: Min tid på läkarprogrammet | Dr Cosmic

Kommentera!

Post Navigation