Bröllopstips

Mitt i allt T7-plugg (vi har nu börjat infektions- och hudtemat, yay så mycket roligare än ögon/öron) fick vi förra veckan bröllopsbilderna från fotografen. Det är en hel massa fantastiska bilder av vår underbara dag. Här tänkte jag dock inte lägga upp så mycket bröllopsbilder, men väl lite tips inför bröllopet. Efter att ha organiserat vårt bröllop är jag inte expert, men visst har jag efter månader av planerande kommit fram till vissa saker som funkat väldigt bra och som jag kan rekommendera. Om nu någon trillar in på min blogg som planerar bröllop. Det är helt ointressant för alla som inte planerar bröllop.

1. Gör en tidsplan för dagen. Fundera igenom vad som kan tänkas ta tid och var det kan tänkas spricka – och lägg på mer tid där. Vår tidsplan såg ut så här:

10.00 Frisör
13.00 Färd till Bjärka, lunch på Bjärka
13.30 Resterande smink + påklädning
14.30 Fotografering
15.30 Träff med vigselförrättaren
16.00 Vigsel
16.30 Brudskål och mingel
17.30 Middag
21.00 Fotografering
21.30 Tårta
21.45 Presentöppning
22.00 Brudvals och sedan fest
00.30 Vickning

Vår tidsplan hölls i stort sett, det som inte hölls var efter 21.00-fotograferingen eftersom den tog längre tid än jag avsatt – men vid det laget var allt som var viktigt att det hölls i tid slut, så det gjorde ingenting. När du gör din tidsplan, notera vilka tidpunkter som är extra viktiga att de hålls. För vår del var det fotograferingen kl 21.00, eftersom den skulle hållas ute i kvällsljuset innan solen gick ner. Om vi kom ut för sent till det skulle det vara mörkt ute.

2. Om ni ska ha tal, ha en toastmaster och se till att toastmaster vet vad som förväntas av honom/henne. Bröllopsguiden har en bra toastmasterguide, Vett-och-etikett skriver lite om saken. Vår ursprungliga toastmaster blev tvungen att avsäga sig jobbet och vi valde då att be min lillebror axla ansvaret. Han hade ingen aning om vad toastmaster var men fick ovanstående siter att läsa in sig på. Att få tips från andra som varit toastmaster är, precis som i alla andra nya situationer, ett sätt att slippa uppfinna hjulet på nytt. Resultatet var att lillebror hade extremt bra koll. Han mailade med alla som anmält att de ville hålla tal, hade en exakt plan för i vilken ordning och när under middagen de skulle hållas, och visste ett övergripande tema för varje tal så att det blev en bra blandning i ordningen. Med denna koll kunde han se till att middagen avslutades 20.58, två minuter innan utsatt sluttid. Innan middagen gick han också igenom (samtidigt som han drog brandreglerna) planen för kvällen, inklusive att det skulle bli en paus under middagen efter vår andra förrätt. På detta sätt slapp vi spring under middagen vilket också underlättar för att hålla tidsplanen.

3. Ha en tidsgräns för talen. Vi hade en stenhård treminutersregel innan bröllopet, som delgavs de gäster som skulle hålla tal flera gånger om. Att ha en tidsgräns handlar inte om att vi inte ville höra allt våra talare hade att säga – det är istället ett sätt att göra talen bättre. Med en treminutersregel tvingas gästerna planera sina tal och rensa i dem – vilket alltid resulterar i bättre tal. (Ett citat pappa drog för mig var, “Jag hade inte tid att skriva ett kort brev till dig så jag skrev ett långt” säger väldigt mycket – det är svårare att hålla sig kort). Tidsgränsen hjälper också toastmastern i sitt jobb att hålla middagen på den tid den ska hållas och ser till så att maten kan förberedas, så att varmrätten är varm då den kommer in.

De tre ovanstående är de viktigaste, tycker jag, om man har ett bröllop med middag och tal och alltihopa. De tre tipsen gör att hela dagen flyter bättre. Nedan kommer lite allmänna tips som är mer tycke och smak.

4. Skippa efterrätt. Vi hade två förrätter (en varm och en kall) och huvudrätt, följt av tårta lite senare. De gäster jag pratat med tyckte att det var ett väldigt bra upplägg, eftersom det annars blir bokstavlig kaka på kaka. Förutom tårta hade vi godis/snacksbord, men det åts inte så mycket av det eftersom folk var rejält mätta av middagen. Lite efter midnatt hade vi vickning (korv med bröd) och det var mycket uppskattat.

5. Läs på om bröllop innan. Det gäller framför allt vid lite större bröllop (med middag och sånt). Man behöver inte göra hälften av alla saker andra hittat på, men det är mycket enklare att ta ställning till om man vill ha något om man läst det innan, än att inse efteråt. Detsamma för att slippa uppfinna hjulet på nytt – andra har massor av tips. I bröllopstidningarna och på bröllopshemsidorna finns checklistor, när man bör ha fixat olika saker, budgetverktyg, mm. Man behöver inte använda allt, men för min del tyckte jag det kändes väldigt skönt att ha något att följa, för att jag inte skulle glömma något. Jag gjorde min budget i Excel och har uppdaterat den slaviskt så att det stämmer ner på kronan hur mycket vi la på härligheten.

6. Be Systembolaget om hjälp med viner till maten. De är kalasduktiga och kan ge tips även om du tänker åka till Tyskland och handla.

7. Träffa gästerna dagen efter också. Kanske till och med dagen före (det gjorde inte vi) om det är görbart. De allra flesta av våra gäster sov över på Bjärka-Säby och det var väldigt trevligt att få träffa alla och äta frukost med dem på morgonen. Dessutom hade vi öppning av alla kuvert då och läste upp dem. Om man inte bor på samma ställe kan man sammanstråla för brunch på någon trevlig plats. Däremot kände både jag och L att det var skönt att inte hålla på mer än på förmiddagen – man är trots allt ganska slut…

8. Njut. Bröllopsdagen var en av de bästa dagarna i mitt liv. Det går väldigt fort, men det går absolut att njuta. Vi hade ordnat allting så pass ordentligt att jag slapp stressa under bröllopsdagen, vilket var otroligt skönt (jag har ju annars en tendens att stressa…). Två dagar efter bröllopet, fortfarande alldeles rusig, skrev jag ner hela vår bröllopsberättelse, bara för att kunna komma ihåg allt.

Lyckliga brudparet V!

Lyckliga brudparet V!

Kommentera!

Post Navigation