Cosmic: judoka

Lite skojigt på något sätt är det att den första budo jag kör här som nybliven Linköpingsbo inte är ju-jutsu, utan judo. Ikväll testade jag denna budoform på Linköping Judo. Det var helt okej, om än väldigt nybörjar-igt. Av förklarliga skäl. Men judon ligger så nära ju-jutsu kai (eller tvärtom; ju-jutsu kai har lånat så mycket från judon?) att det inte var något nytt. De har detaljer som skiljer sig – de använder det gamla greppet som startposition eftersom judo är tävling istället för grepp i ärmen som ju-jutsu kai bytte till i 2005 års revidering – men det var inte stora nog att jag riktigt kunde avgöra om jag gillade judo eller inte.

Det tog judo-folket i runda slängar tio minuter (varav fem uppvärmning bestående av att springa) innan de insåg att jag nog hade någon ganska hög grad i nåt annat system. Vi började nämligen med fallteknik och om det är något jag blivit ganska bra på det senaste året (tack vare aikidon) är det fallteknik.

“Det där har du gjort förr, eller hur?” kommenterade blåbältesinstruktören när vi började med framåtfall.

“Ett par gånger,” svarade jag.

Resterande delen av dagen har jag fortsatt göra i ordning i lägenheten. Alla taklampor sitter nu snyggt (behöver dock köpa en lampa till sovrummet också), med sladdarna fint undanstoppade i lister i taket. Köket börjar komma i ordning, liksom vardagsrummet. Till badrummet behöver jag köpa nån sorts boxar att förvara saker i, men sen blir det bra.

Hittade Coop Extra vilket ligger nära och bra, men det är nedför en rejäl backe. Helt okej på ena hållet, mindre okej när man ska hem igen och då dessutom har lastat tre ton matvaror på cykeln. Jag börjar för övrigt redan bli riktigt bra på att lasta grejer på cykeln (igår: två skoställ, en stor (tom) verktygslåda, ovannämnda lister till taket, och ett gäng mindre grejer; idag: matvaror i mängder).

Backen är ganska typisk Linköping, känner jag. Det är hemskt backigt här, vilket är väldigt trevligt på ena hållet men… ja. Området där jag bor ligger på en kulle, och för att komma till centrum behöver man cykla över kullen på vilken sjukhuset ligger. Jag kan rulla till skolan utan att alls ta i (förutom sista biten, inne på sjukhusområdet, där det sluttar upp igen), men hem igen är desto värre. Den workout jag tidigare fick från att springa uppför fyra våningar trappor kan jag nu konstateras få genom att cykla överallt. Riktigt bra träning för benen.

Morgondagen skall innehålla ett storkok av diverse maträtter, så att jag har gott om att välja mellan när jag börjar skolan och inte orkar laga mat varenda dag. Köttfärssås, fläskfilé i basilikasås, kycklingwok med chili och cashewnötter, kycklingwok med kokosmjölk och lax med pesto/parmesan/cashew-täcke. Vissa jag testat tidigare, andra inte. Den sistnämnda är mammas recept, förutom att jag lägger i cashewnötter också eftersom det är gott.

Morgondagen bör också innehålla ju-jutsu på kvällen. Det ska bli skoj.

Bilder bör komma upp imorgon. Har lagt över bilderna på datorn, men jag är för trött för att lägga upp dem nu.

Kommentera!

Post Navigation