Elskoter eller hemtjänst?

Idag är näst sista dagen på tenta-p-schemat. Från och med lördag är tanken repetition. Får nog ägna lite av lördagen till det adaptiva immunförsvaret dock, för jag är inte riktigt i takt nu – fick spendera delar av förmiddagen på att komplettera gårdagens plugg med slemhinnans immunförsvar och lite anteckningar som jag ville ändra i.

Men man kan ju prata om annat än plugg.

För några dagar sedan stod det i tidningen om en kvinna här i Linköping som är sjuk i en bindvävssjukdom vilket gör att hon inte kan gå mer än korta sträckor utan att behöva sätta sig ner. För att ta sig runt utomhus har hon haft en elskoter, vilken då hon fick den betalades av landstinget. Nu har den gått sönder – men landstinget har bestämt sig för att enbart de som behöver elskoter hela tiden, även inomhus, ska få det. Kvinnan i frågas behov kan tillgodoses på annat sätt – till exempel genom ledsagning, hemtjänst och färdtjänst. Kvinnan själv kan inte betala en ny elskoter eftersom den kostar 30 000-40 000 kr.

Till sommaren ska jag jobba inom hemtjänsten som personlig asssistent. Jag får runt drygt 100 kr i timmen för det och det är väl mycket möjligt att de som inte enbart är semestervikarier får lite mer än så. Till de 100 tillkommer semesterersättning och arbetsgivaravgifter, vilket gör att kostnaden för mitt arbete hamnar på en bra bit över det dubbla. Oavsett vad är det inte svårt att räkna ut att om kvinnan i fråga ska ha hemtjänst, ledsagning och använda sig av färdtjänst så kommer det snabbt att bli betydligt mycket dyrare än att landstinget köper en ny elskoter till henne. En eller två månader, beroende på hur mycket hjälp hon får, sedan är inköpet av en elskoter en besparing.

Så varför inte? Jo, för att hemtjänst med mera går på kommunens budget medan en elskoter går på landstingets hjälpmedelsbudget.

Man blir mörkrädd.

I Corren har det också skrivits spaltmeter om problemen med att täcka sjuksköterskeskiften i sommar på akuten. Personalen erbjuds 2 000 kr extra för att ta pass under semestrar och lediga helger. Sjuksköterskorna vägrar – de gjorde samma sak förra året och det slutade med utarbetad personal och försämrad patientsäkerhet. I gårdagens Corren fanns en insändare av en läkare på sjukhuset, som lägger fram förslag som borde följas. De är inte kostnadseffektiva i nuet, men de blir kostnadseffektiva över tid:

1. Öka antalet medicinska vårdplatser – högst 90 procent beläggning.

2. Inga satellitpatienter – risk för sämre och längre vård – rätt patient till rätt avdelning.

3. Ta hand om personalen vad gäller ersättning, arbetstider, utbildning, och gör anställningen inom sjukvården attraktiv. Även sjukvården måste inse att det faktiskt kostar att ha kvar sin personal. Framgångslinjen heter inte neddragningar, sämre arbetsscheman, dålig lön eller hög personalomsättning.

~ Bosse Berggren, specialist i internmedicin och endokrinologi, Debatt 1 juni 2011, Corren

För att kunna implementera vettigheter som ovanstående kan inte politiker vars mål är att sitta kvar vid nästa val vara de som styr. De vill visa positiva siffror hela tiden och idéer som ovanstående kostar pengar från början för att sedan, efter ett tag, spara väldigt mycket mer. Och det gäller ju så många saker, från att ha resurser att lägga på både problembarn och väldigt begåvade barn från början – så att de som har svårt inte halkar efter och hoppar av, och de som ligger före inte får för lite utmaningar, blir uttråkade, och inte utvecklas som de hade kunnat – till lärarlöner för att höja läraryrkets status vilket i sin tur borde ge bättre lärare, till sjukvården som måste vara en attraktiv arbetsplats för att det ska kunna fungera och vara patientsäkert.

Vem som ska styra istället för politiker? Jag vet inte. Inte något man löser på en förmiddag. Men så länge alla bara ser till sin egen del – landstingets hjälpmedelsbudget mot kommunens hemtjänstbudget – och extremt kortsiktigt – lösa sommarens bemanningsproblem – kommer det inte bli bättre.

2 Thoughts on “Elskoter eller hemtjänst?

  1. Låter väldigt likt morgonens diskussion, och då som nu håller jag absolut med!

  2. admin on 2 June 2011 at 15:09 said:

    Ibland måste man bara uttrycka sin fascination över idiotin även på nätet ;)

Kommentera!

Post Navigation