Födda och dödda, som mamma brukar säga

Jag är kändis i Ju-Jutsu Nytt, Svenska ju-jutsuförbundets egna lilla tidning. Jag är såå cool, vettu. Tidning läses här (PDF). Har dock för många L i mitt namn. För vi stavar ofta saker med tre av samma konsonant i rad.

Vann också en mugg på Kalasmottagningen i tisdags. Livet är mycket underhållande ibland.

Idag var jag och tränade på Korpen för första gången. Trillade in fem minuter innan ett Core-pass skulle börja, så jag tyckte att jag lika gärna kunde köra det som att ligga och göra magövningar på egen hand. Så, 30 min Core blev det. Inte riktigt som den Core jag är van vid, men samma koncept ändå – mag- och ryggträning. Därefter 30 minuter crosstrainer. Det är så skumt att börja med nya crosstrainers, för olika märken är helt annorlunda att jobba på. Man vänjer sig dock snabbt.

Under förmiddagen hade vi bibliotekskunskap. Det är alltid lagom meningslöst. Man lär sig lite, men det man lär sig hade man kunnat lära sig på en halvtimme istället för två timmar. Och bibliotekarier har en förmåga att vara så otroligt tråkiga.

Nu satt jag här och funderade på vad jag skulle skriva om, och så ger en av mina vänner mig ett uppslag bara sådär. Tänk.

Men om dödsängeln skulle komma och säga “Nu får du valet att aldrig ha fötts eller dö just nu”
skulle jag snarare tycka att just tillfället efter jag valt borde de två vara ganska samma sak
Eventuellt kanske jag påverkat någon/några enstaka människor på något sätt
men för mig är det ju ingen skillnad på att inte födas eller att dö

Vid vidareutveckling menade vännen på att om han hade dött idag så hade hans liv haft lika stor effekt på världen, som om han inte fötts alls. Den syn på sitt eget liv som presenterades var ett liv fullständigt utan mening – eller kanske ännu mer, utan påverkan på andra saker i världen.

Det är svårt att argumentera med någon om huruvida ens liv har påverkat någon/något annat i sådan mån att det hade spelat någon roll om man blivit född eller ej. Om man inte blivit född hade ju andra inte vetat vad de missade. Om Einstein (som vännen tog upp som exempel) inte blivit född så hade vi inte vetat om vilka teorier vi missat från honom – men förr eller senare hade de upptäckts, av någon eller några andra. Om jag själv inte hade blivit född så hade mina föräldrar förmodligen fått ett annat barn istället. Hur avsaknaden av mig, och närvaron av ett annat barn, hade påverkat mina föräldrar har jag ingen aning om. Såvida vi inte besöker ett alternativt universum där detta är verklighet kan vi aldrig veta.

Filosofi är verkligen inte min starka sida. Avskyr när det blir cirklar av tankar och sedan går det bara runt, runt, runt (såsom det tenderar att göra i cirklar).

Däremot kan ju konstateras att om någon faktiskt föds, och sedan dör, så har detta alltid en effekt på världen på ett eller annat sätt. Inte född och död idag är inte utbytbara. Alls.

Kommentera!

Post Navigation