Födelsedag (och tårta!)

Igår var det födelsedag. Ls födelsedag, närmare bestämt. L gillar att fylla år.

I vanliga fall är han seg som jag vet icke vad när det gäller att vakna på morgonen – enligt egen utsago kan han inte komma igång före klockan tio på förmiddagen. Som alla regler finns dock undantag – i det här fallet, födelsedag. L vaknade vid halv nio-tiden och nästan hoppade upp och ner av upphetsning över födelsedagsfirandet. Jag var egentligen inte lika pigg på att vakna, men hade inte så mycket till val. Efter en stund fick jag dra mig ur sängen för att göra “frukost” på sängen. Det är ytterst tveksamt om det går att kalla det frukost – en prinsesstårtebakelse i form av en groda (som jag köpte till honom förra året och L snabbt dubbade till tradition). Han fick också sin present av mig: en “road tour” med fyra coola bilar. Fyra timmar, fyra bilar, och L är en bilnörd som redan började drömma sig bort. Så, lyckat.

Mitt egengjorda presentkort på bilåkandet gavs ihop med en påse Ahlgrens bilar.

Mitt egengjorda presentkort på bilåkandet gavs ihop med en påse Ahlgrens bilar.

Efter frukost dekorerade jag Ls tårta. Sedan dagen innan var den smörkrämad och täckt av blå marsipan, samt dekorerad med Ls namn, men eftersom jag ville att rosorna skulle vara så fräscha som möjligt gjorde jag dem på morgonen. Det är riktigt skoj att göra tårtor och jag måste säga att jag är nöjd med resultatet.

En blå prinsesstårta! :)

En blå prinsesstårta! :) L fick bestämma färg – det var ju trots allt han som fyllde år.

Vid tolvtiden kom Ls föräldrar på besök och efter kaffe åkte vi iväg och åt lunch på restaurang. Det var väldigt trevligt, med oxfilé och mysigt sällskap. L fick avsluta med lite whiskey, vilket han aldrig tycker är fel.

På kvällen kom två av Ls syskon också, med respektive och barn. Det blev tårta och jag var lite nervös för även om tårtan var fin så hade jag verkligen ingen aning om hur den skulle smaka. Men den var god! Phew.

Lite mer om tårtan: Tårtbotten enligt det här receptet. Enkelt och blev alldeles utmärkt. För en 24 cm form tog jag fem medelstora ägg och det blev ganska lagom för en tredelad botten. Fick vara lite försiktig vid delandet, men följde tipset att frysa in tårtan innan den skars upp och då smulade den knappt och bottnarna blev kalasfina. Därefter gjorde jag egen drottningsylt som egentligen inte var så mycket till görande mer än att jag kokade ett halvt kilo bär (hälften hälften för hallon och blåbär) och en dryg deciliter socker. Eftersom övriga delar av tårtan ändå är så söta tyckte jag inte det gjorde något om sylten fick fortsätta vara lite syrlig. Sylten hamnade på den nedersta botten.

Mellan den mellersta och översta blev det först vaniljkräm enligt detta recept (enkelt och bra) och sedan grädde. På med en botten till och in i kylskåpet, väl inplastad enligt tips (Bengtssons baksidas tårtskola är väldigt bra). I fredags geggades hela tårtan in i smörkräm för att marsipantäcket skulle hålla sig fint. Till slut färgade jag marsipan blå och kavlade ut och klädde in tårtan i. Eftersom det var min första tårta och det var roligt gjorde jag ett “pärlband” av vit sockermassa och blå marsipan runt tårtan. Ls namn är gjort i sockermassa. Eftersom jag inte har nån bokstavsformar skar jag ut dem istället och det blev helt okej.

Så, det var Ls tårta.

L och jag och tårta.

L och jag och tårta.

Uppskuren tårta.

Uppskuren tårta.

Till min stora glädje uppskattades tårtan och 3/4 gick åt. Den smulade knappt alls när man skar upp den och håller fortfarande fin form trots att bara 1/4 är kvar.

L skär upp tårta åt alla.

L skär upp tårta åt alla.

När alla ätit sig mätta på tårta åkte familjen S med sockerhöga barn hem (de hade varit på ett kalas innan de kom till vårt…). Kvar var Ls föräldrar och bror med sambo, och vi sex åt middag. En precis lagom lugn kväll. L var nöjd med sin födelsedag och det är ju trots allt det viktiga.

Kommentera!

Post Navigation