Helg i Stockholm

Helgen var en Stockholmshelg, lite halvtraditionellt efter att ha gjort det två gånger över fars födelsedag. Mamma och pappa bjöd upp oss den här gången för att fira både L:s och pappas respektive födelsedagar, som råkar infalla med en dags mellanrum. Bord var bokat på tvåstjärniga restaurangen Frantzén/Lindeberg, och jag tänkte ägna ett helt inlägg åt maten där eftersom de nitton (!) rätterna helt klart förtjänar det. Detta inlägg blir mer allmänt om en riktigt skön helg som trots mycket att göra var väldigt avslappnande.

Fredagsmorgonen började med födelsedagsfirande. L fick en prinsessbakelse i form av en groda till frukost, tillsammans med födelsedagspresenter och mys. Klockan var halv sju så vi var lite halvtrötta båda två, men att fylla år och få i sig en deciliter socker som första händelse på morgonen fick L att bli piggare än vanligt. Någon timme senare sms:ade han förnöjt att fylla år, det kan man göra varje dag när man får så mycket uppvaktning.

Grodtårta. Hade det varit Est som fått den så hade den möglat långt innan hon varit villig att äta den (hon älskar grodor över allt annat). Som tur var hade L inga sådana problem.

Efter skola respektive jobb tog L och jag tåget till hufvudstaden och kom upp till god mat (LCHF-style) och trevligt sällskap. L fick göra bearnaisesås och till efterrätt blev det prinsesstårta à la mamma. Mycket prinsesstårta denna dag. Har märkt att bland mina manliga bekanta, från lillebror till expojkvänner och kompisar, så är prinsesstårta da shit. Ingen annan tårta verkar riktigt mäta sig med denna gröna bakelse. Själv är jag mer partisk mot en god glasstårta, eller choklad i någon form.

Mammas prinsesstårteversion, något mer intensivgrön. Men goood. PA? står för pappa, eftersom mamma hävdade att pappa är så gammal att ingen kommer ihåg exakt hur gammal...

Lördagen började med att L öppnade Facebook på telefonen för att kolla om fler hade gratulerat honom, varpå han sa, “Det verkar ha snöat här. Det finns en bild här av ett snöigt Stockholm. ” Inte då, tyckte jag – det måste vara en gammal bild. Tja, det beror ju på vad man jämför med – den var upplagd trettioåtta minuter tidigare. Och när jag drog undan gardinerna visade det sig att det var ett par centimeter snö utanför fönstret. Aprilväder, minst sagt. När vi efter frukost tog oss ut för att gå på vernissage (Edelmann, ironiskt nog med tanke på att det bara var några veckor sedan jag skrev om hans konst) var vägarna så blöta att det bitvis var som att gå i bäckar. Dessutom var det snålblåst och det regnsnöade. Otrevligt värre.

Vernissagen var däremot väldigt trevlig. Fick till och med en pratstund med Edelmann själv – han är väldigt trevlig och pratar givetvis mer än gärna om sin konst. Själv hade jag nog gärna köpt någon, om de inte kostade 45 000 kr och uppåt (och det var de små…).

Vernissage med mini-Edelmann-tavlor. Samtliga små var sålda, till det nätta priset nämnt ovan.

Efter vernissagen mötte vi L:s syster V med barn och pojkvän, och fikade med dem. Mysigt. Vi avslutade med ett besök på leksaksaffären BR där jag och L valde ut ett 1500-bitarspussel som vi ska roa oss med, medan ungarna försökte välja vad de skulle spendera sina sparade veckopengar på.

När vi sagt hejdå till V med sällskap gick jag och L till hotellet och fixade i ordning oss för helgens stora event – Frantzén/Lindeberg. Vi traskade med mamma och pappa till lokalen – en lite oansenlig sådan i gamla stan, som jag lätt hade gått förbi utan att ens titta på. Vi välkomnades av en servitör och servitris och snart därpå serverades vi första rätten, en liten potatis- och creme fraiche-boll som var fantastiskt god. Temat med annorlunda, spännande och fantastiskt vackert upplagd mat var inledd. Jag smakade ostron för första gången i mitt liv (inte min grej), blev förtjust i deras hälleflundra, åt kronärtskockschips och lakrits- och löksoppa, åt sparris som lagats med granris virat om sig, med många, många fler saker. Bröd jäste på bordet och smör kärnades framför oss. Egentligen var jag ordentligt mätt ungefär halvvägs igenom, men man fick ju fortsätta för det var ju så spännande och gott (det mesta, i alla fall).

Mat i snäckskal...

L äter kyckling med kronärtskockschips och tuppkam...

Efter ett par timmars ätande var vi så mätta att ingen av oss ville ens tänka på mat. Efter en natts sömn lyckades L dock ändå vakna och vara jättehungrig. Tur att det fanns en ordentlig hotellfrukost att beta av…

Eftersom vädret var den totala motsatsen på söndagen mot lördagen gick vi ut på promenad längs vattnet med mamma och pappa. Tog en varm choklad i solen och tog fina bilder, och njöt. Jag kan slappna av på ett helt annat sätt när jag är inte-hemma. I vanliga fall vaknar jag åtta-halv nio på helgen och är stressad över att jag borde plugga eller jobba, men i Stockholm, framför allt när jag inte tar med några böcker, är det inte en möjlighet. Så helt plötsligt kan jag både sova och ta det lugnt och njuta av solen mot min kind. Det är skönt.

Mamma och jag tog en bild som är väldigt lik en bild vi tog på ungefär samma ställe förra året... :)

L och jag lämnade mamma och pappa en stund för att träffa T och F. Vi gick på Vete-katten. L lyckades vara hungrig igen, på något sätt. Det var riktigt trevligt att träffa dem och det är synd att de bor i Stockholm – alldeles för långt bort för att träffas regelbundet. Det diskuterades sjukvård (dvs jobb) och en massa annat och tiden gick alldeles för snabbt.

Vi åt en ganska snabb middag hos mamma och pappa innan tåget tog oss hemåt igen. Till L:s förundran (förtret?) och förnekelse kom vi faktiskt i tid tillbaka till Linköping…

En riktigt bra helg. Tack till alla som var med och bidrog!

One Thought on “Helg i Stockholm

  1. Oh, Frantzén Lindberg – älskar maten där!

Kommentera!

Post Navigation