Jobbslut och ridning

Igår hade jag min sista dag på BRIVA, vilket innebär att jag nu har härliga tre och en halv veckors semester framför mig. “Och en halv” kommer från att jag bad om att få vara ledig sista helgen och så gav de mig ledigt även torsdag och fredag. Härligt! Har visserligen betytt att jag jobbat sex dagar i veckan flera av veckorna, men det är det ju värt nu.

Jobbet har varit… annorlunda. Fantastiska arbetskamrater har gjort det mesta roligt, men det är klart att det blir tungt när en patient går bort och när man har långa och djupa funderingar på medicinsk etik och värdet på människoliv. Det är nog framför allt de delarna, tankarna om hur jag värderar människoliv och min egen syn på etiken, som jag tar med mig från denna sommar. Jag har givetvis lärt mig en hel del om intensivvård också, en del om respiratorer och såromläggningar och läkemedel som används. Men jag planerar inte en karriär inom intensivvård/narkos, så mest blir det etiken.

Det sammanlagda blir en sommar med nya erfarenheter och ett gäng nya vänner, vilket trots allt inte på något sätt är ett dåligt resultat.

Hade med mig tårta. Den var, inte oväntat men alltid kul, väldigt populär och folk ville inte skära i den för att den var så fin.

Hallon-lakritstårta dekorerad med smörkräm i två färger och chokladdekoration runtom.

Hallon-lakritstårta dekorerad med smörkräm i två färger och chokladdekoration runtom.

Igår kväll blev sedan sommarlovsstarten också lite annorlunda mot hur jag hade tänkt mig. Jag åkte ut för att rida och den här gången skulle jag få testa en av de andra hästarna, Fiona, som inte brukar ridas av så många andra än hon som äger stället och en av de andra tjejerna som har sin häst där. Fiona är ett Rocky Mountain-sto, och Rocky Mountain är en stor häst som kan tölta. Jag fick försöka mig på det i paddocken innan vi skulle rida ut, eftersom det inte är helt enkelt. Man ska driva på och göra halvhalter samtidigt, och sitta djupt i sadeln. Det blev lite protester från Fiona när jag drev på lite mycket, men efter en liten stund kom jag in i det. Har aldrig töltat tidigare, så det var riktigt kul. Behaglig gångart.

Sedan satt även min ridlärare upp för att vi skulle ta oss ut på vår kvällstur. Hon tog Sunshine, hästen jag ridit på varje gång hittills.

Och sedan kom vi en minut från stallet när vi stötte på en död grävling som Sunshine blev rädd för, hon fick panik, ridläraren trillade av, trillade illa, och blev trampad på. Min häst blev rädd men jag hade bra kontroll på henne och lugnade henne efter ett par steg. Ridturen var slut och jag fick hoppa av, hämta Sunshine, och sen tog vi oss tillbaka till stallet. Jag tog hand om hästarna lite snabbt, släppte ut dem i hagen och istället för en härlig tur i skogen fick ridläraren åka till akuten. Jag åkte hem, lite lätt skakad.

L konstaterade att det inte finns dummare stora djur än hästar. Jag konstaterade att han nog har rätt. Trots det tycker jag det är så himla roligt och härligt att rida. Så man får väl väga det positiva mot det negativa… Men L opererar ofta folk som ridit sig till skador, så han ser ju mest den biten. Ungefär som min bild av motocross är att ligga på en spineboard på akuten.

Han sa att jag aldrig får rida utan min väst, hjälm och stålhätteskor. Jag fick ju medge poängen (dessutom är västen, som var min största protest, mycket mer bekväm när man sitter på hästen än jag kunnat föreställa mig, så det är helt okej). Funderar även på handledsskydd och benskydd och… en skumgummidräkt runt hela mig, kanske? Heh.

Nu blir det paus från ridningen ett tag i alla fall, för nästa vecka åker jag till Stockholm och hälsar på föräldrarna medan L ändå jobbar. Vänner från USA är på besök, så det blir riktigt kul att träffa dem.

Och så fyller jag trettio…

Kommentera!

Post Navigation