Kändisarnas perfekta hy

Läste en fråga på Damernas Värld (vars nyhetsbrev jag av någon anledning får och är för lat för att avregistrera mig från) som var som följer:

Den senaste tiden har jag upptäckt att kändisar ser så blanka, fina och jämna ut i huden när man ser bilder på dem. Så var det verkligen inte förr! Hur sminkar man sig för att få så fin hud, är det någon ny superprodukt som har lanserats?

I svaret som ges från skönhetsredaktören tas ett gäng produkter upp, såsom skimmerpuder, lysterkrämer och highlighters, alla med ljusreflekterande pigment. Redaktören säger också,

Nu vet jag inte vilka kändisbilder det är du har sett, men min gissning är att celebriteterna i fråga har blivit sminkade av professionella makeup-artister som exakt vet hur de ska applicera foundation och andra basprodukter för att ge illusionen av en fin hud. Lägg därtill avancerade hudbehandlingar som du numera kan göra på salong och som med hjälp av olika syror trollar bort bland annat akne, fina linjer och pigmenteringar och gör att huden blir klarare och finare.

Jag inser att det väl inte är så mycket poäng i att säga att modellerna på bilderna med all sannolikhet blivit redigerade sönder och samman – men det gör mig ändå irriterad, för det är inte bara krämer och ansiktsbehandlingar. Visa mig det tidningsomslag eller modereportage där man inte petat på bilderna i Photoshop. Det kanske inte hjälper frågeställaren för att denne ska få finare hud, men å andra sidan lämnar inte redaktören några förslag på produkter heller, så svaret är mest bara en förklaring och då bör retuschering vara med som del i det hela.  Förr hade man vaselin på linsen och en del tekniker i mörkrummet, det var ungefär så långt man kunde redigera efter att bilderna tagits. Idag har man tusen och åter tusen möjligheter att göra allt man vill i Photoshop: slutprodukten behöver över huvud taget inte likna ursprunget.

För några år sedan körde Dove sin “naturlig skönhet”-kampanj, då de också gjorde en video. Den är talande:

httpv://www.youtube.com/watch?v=nZ1nHVGwdeM

Själv kan jag på kort tid redigera någons hud till ett mycket trevligare utseende. Jag gjorde den är för att se vad jag kunde göra:

Till vänster originalbilden, i mitten lättare redigering, till höger hård redigering. Klicka för större bild.

Bild från DeviantArt.

Den i mitten är mest en fråga om att ta bort mörka partier i ansiktet, så att känslan blir jämn och huden får en lyster. Ljusade upp partier där ljuset reflekterar: kindben, näsa, lite panna och lite haka. Jag har inte redigerat kvinnan i övrigt, det är mest bara en lek med ljus och färger som ger olika effekt.

Den till höger är en “hård” redigering, a la vad Dove-filmen gör: ändrar ögonstorlek, placeringen av ögonen, minskade näsans storlek, munnens storlek, sminkar om, och så vidare. Det går inte att göra med en bild av ens kompisar eftersom man vet hur de ska se ut, men anonyma modeller går det givetvis utmärkt att göra med – man vet ju ändå inte hur de såg ut från början.

Det är klart att det idag finns en hel hög jättebra produkter som reflekterar ljus och ger oss bättre hy på alla möjliga sätt. Men att hävda att det bara är därför modeller på bilder idag har så strålande hud är löjligt. (Eller räknar man med att alla idag vet om att retuschering sker och att det således inte behöver nämnas?)

Tidigare inlägg: A touch of retouch.

Kommentera!

Post Navigation