Marginal… not.

Hämtade ut tentan igår. Det visar sig att där var absolut noll marginal för mig. 60%, exakt 48 poäng, skrapade jag ihop. Nu funderar jag på om jag ska vara nöjd, eller missnöjd, eller inte bry mig. Det verkar landa på det sistnämnda.

I över fem år har jag pluggat ämnen som har gett betyg på en skala – på psykologin två steg (G/VG), på juridiken i tre steg (B/BA/AB). Där spelade det roll hur bra man klarade sig. Ett godkänt var inte riktigt okej på juridiken, då betygen spelar roll för ens möjligheter att få tingsplats efter examen.

På läk har vi bara ett steg – godkänt. Annars är det underkänt. Godkänt-gränsen är också satt 10% högre än på juridiken – 60% istället för 50%.

Jag gjorde uppenbarligen inte sämst ifrån mig på tentan. Vi var 84 som skrev tentan och 19 kuggade; nästan 23% kuggade. Men ska jag vara nöjd med exakt godkänt? Jag tror jag är det, trots allt. Jag känner att jag kan mer än det jag skrev på tentan, för de frågade inte i närheten av allt, givetvis. Det jag missade har jag tittat på sedan dess. Och någon enstaka fråga visar sig vara apkorkad, så mycket att ingen jag pratat med (och det är åtminstone dussintalet vid det här laget) har fått mer än 0,5 poäng på den (en 2-poängsfråga). Det är en dåligt skriven fråga när studenterna inte förstår vad läraren är ute efter. Vad jag förstår har heller ingen fått över 90% på tentan; bästa resultatet jag hört hittills är 87%.

Jag har klarat den. Jag slipper omtenta och kan fokusera på termin två. Lärarna har satt 60% som godkäntgräns och jag fick 60%. Jag ska vara godkänd och jag ska kunna vara glad över resultatet.

Jag är nog nöjd ändå.

6 Thoughts on “Marginal… not.

 1. Chop on 28 January 2011 at 12:49 said:

  Hmm.
  “Regeln” när jag pluggade var “Får du mer än en 3:a så har du läst för mycket”, men som eventuell framtida patient vet jag inte riktigt om jag kan rekommendera samma inställning för dig… ;-)

  Grattis!

 2. Du ska absolut vara nöjd med dig själv! Det handlar ofta om att man kan ha uppfattat en fråga lite fel, svarat inte helt rätt men inte heller fel, det är ofta väldigt lite skillnad som gör om man hamnar några poäng över eller några poäng under. Att bli en bra läkare har inte ett dugg att göra med om man skriver toppresultat på tentorna. Vet inte hur många läkare som sagt när jag gått på klinik att “tentor är en sak, en ögonblicksbild, att vara läkare är något helt annat”.

  Snyggt jobbat!

 3. admin on 28 January 2011 at 15:07 said:

  Tack så mycket :) Jag hyser ju någon slags förhoppning om att citronsyracykelns kontrollerande steg och de exakta namnen i betaoxidationen inte är det som kommer make it or break it för mig som läkare – däremot är det ju önskvärt om jag kan hantera mer än 60% av mina patienter, helt klart ^^

 4. admin on 28 January 2011 at 15:08 said:

  Vi har också fått höra det ett antal gånger redan, trots att vi gått kort tid. Att göra bra ifrån sig på tentorna har väldigt lite med hur bra man är som läkare. Vår ena mentor, på termin tio, har kuggat de flesta av sina tentor minst en och ofta två gånger innan han klarat dem, och han blir säkert en utmärkt läkare :) Tackar så mycket!

 5. Crush on 28 January 2011 at 16:26 said:

  Hmmm,
  Den här tentan är väl inte särskilt intressant. Jag kommer som jag sagt tidigare att bli lite mer orolig för dina patienter om du skippar att lära dig vad som är symptom för diverse sjukdomstillstånd. Det är bra om du känner igen en lunginflammation eller ett brutet ben när du ser det. Fast annars har du oftast tid att Googla vad det nu är patienten beskriver…

  Som gammal patient kan jag f ö försäkra att inget av mina många läkarbesök har handlat om citronsyracykler eller betaoxidation. Det återstår fortfarande att övertyga mig om att jag har någon av dem…

  Så gå nu vidare, det här gjorde du precis så bra som du behövde, en beundransvärd egenskap i sig.

 6. Doktoranden on 28 January 2011 at 16:36 said:

  Och det jag också tänkte säga, men glömde, är att man kan långt mycket mer än de frågar efter. Frågorna är ju bara ett stickprov ur en gigantisk pöl av ansamlad kunskap. Och nej, citronsyracykeln har ingen större relevans när jag bedömer om en patient har angina eller lunginflammation. :)

Kommentera!

Post Navigation