Rent vatten: mänsklig rättighet

Rent vatten är numera en mänsklig rättighet. Det fastslår FN:s generalförsamling.

Whoo.

Nej, jag tycker inte att det är nåt stort framsteg. Det här är verkligen ett case av “lättare sagt än gjort” – framför allt när dokumentet som skrivits under inte har minsta juridiska verkan. Det är ju jättefint att säga att alla i världen ska ha rent vatten och sanitär utrustning. Desto svårare är att faktiskt genomföra det. Res till Abam – liten liten liten by där el finns, men inte rent vatten. Mer eller mindre brunt vatten hämtas från brunnar, åar och floder omkring (vi som kom från volontärer rekommenderades å det starkaste att aldrig komma i kontakt med vattnet över huvud taget, eftersom där är så mycket sjukdomar och parasiter i vattnet). Regnvatten som runnit nedför skitiga plåttak samlas också upp i hinkar. Detta vatten används till allt: dricka, tvätta, diska, bada.

Kofi Ansa hade det lite bättre. Brunnen där var djupt och vattnet de fick upp var klart och såg rent ut. De hade tur.

Ytterligare en bit förbi Kofi Ansa, på en liten väg som var halvt igenvuxen, kom man till nästa by. Jag tvivlar på att de hade rent vatten där.

Vad som menas med “sanitär utrustning” är jag inte riktigt med på, men jag är ganska säker på att jag kan lova att det inte finns i någon av dessa tre byar.

Så, lova runt, hålla tunt. Jag tvivlar på att den här resolutionen kommer ge något. Men det är kanske bra att de alls tar upp det i alla fall?

Kommentera!

Post Navigation