Sensationsjournalistik

Klockan är 11.20 och jag har nyss ätit frukost. Och inte pluggat en sekund hittills. Sov till tio. L ville inte ha väckarklockan igång och eftersom tenta-p tog slut för mig igår var det helt okej. Jag förtjänade en sovmorgon efter fjorton dagar tenta-p. Nu väntar repetitionsdagar fram till onsdag. Ska mikroskopera lite idag och lite imorgon tänkte jag, repetera arbetsfysiologi, njurar, järnupptag, adhesiner, lungor, ledband, armens nerver, neuro… och allt annat.

Tog mig tid att läsa Corren lite mer ingående till frukost. Jag är inte överdrivet förtjust i Corren. Idag upprepade de återigen en av de saker jag verkligen inte tycker om – sensationsjournalistiken. Likadant igår. Idag var förstasidan “EHEC-SKRÄCKEN”. Varpå man faktiskt läser artikeln och det är egentligen ingen “skräck”. De 46 fall av misstänkt EHEC som just nu finns i Sverige har allihopa kopplingar till Tyskland där de flesta av utbrotten skett och där man tror att bakterien originerat. Därför är det inte farligt att köpa mat, inte ens tysk mat.

EHEC är så klart otrevligt. Enterohemorragisk E. coli, en av de bakterier jag läst om till den här tentan. Ger magkramper och diarré, ofta blodig. Det som egentligen är riktigt farligt är komplikationen HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, som bland annat ger njurskador. Ovanligt många fall av HUS har rapporterats den här gången i samband med EHEC, vilket är varför länder dragit öronen till sig och satt upp importförbud av mat på olika håll. Men av de fyra random svenskar som intervjuas i tidningen är en det minsta nervös över EHEC. “EHEC-skräcken” känns aningen överdrivet.

Bredvid den stora artikeln om det nuvarande utbrottet finns givetvis också en “Erika var nära att dö av ehec” om en kvinna drabbad 2007. Bara för att slå in “skräcken” i oss.

I gårdagens Corren var sensationsjournalistiken “Sex veckor med olidlig smärta”. En man i 60-årsåldern som blivit feldiagnostiserad och runtskickad bland läkare. En av de saker som görs en stor sak av i artikeln är att mannen träffat 18 läkare på fem månader. Och det är ju onekligen mycket. Men sedan läser man artikeln och inser att utöver de läkare som han blivit remitterad till från vårdcentralen och så vidare, har han också varit på akuten flera gånger och sannolikt då blivit behandlad av olika läkare, för akuten är inte vårdcentralen och man hamnar inte hos samma läkare varje gång.

Det har onekligen begåtts fel i utredningen av mannens sjukdom. Enligt L, som har mycket bättre koll och kommenterade på vad som borde gjorts, har vårdcentralsläkaren som borde ha samordnat insatserna nog inte riktigt gjort sitt jobb och ett vävnadsprov borde gjort snabbare. Men att göra ett helt uppslag där 3/5 består av en bild med dörrar med “Dr. A”, “Dr. B”, “Dr. C” och så vidare på och pilar emellan dem är sensationsjournalistik och drar ner på värdet av artikeln. Det är som när Aftonbladet och Expressen, båda experter på sensationsjournalistik, drar upp bilder från säkerhetskameror över hela sidor – och sedan gör ansiktena på personerna pixliga eftersom det annars strider mot journalistetiken och lite annat, vilket gör att bilderna blir helt meningslösa.

Journalistik behöver vara väl avvägd med både det bra och det dåliga. Vi ser ständigt feta rubriker med “skräck”, “chock”, “rekord”, “terror”, “kränkt”. Vi slutar reagera på orden. När det sedan faktiskt är något som är riktigt hemskt saknas det ord. När någon skriver en insändare om att de blir “kränkta” för att det inte finns skor i deras storlek (en insändare i Metro för något år sedan), då förlorar det ordet sin innebörd. När det är “EHEC-skräcken” trots att det inte verkar vara särskilt många i Sverige som är oroliga, då blir det konstigt.

4 Thoughts on “Sensationsjournalistik

  1. Hoho, stora bokstäver i förkortningen EHEC, me like ;)

  2. admin on 4 June 2011 at 12:24 said:

    Efter alla diskussioner? Klart :p Enda stället utan stora bokstäver var där jag citerade tidningen ;)

  3. drapoe on 4 June 2011 at 14:50 said:

    Här på Västkusten har GP uttryckt sig balanserat i dagens tidning: “Ingen tarmsmitta är farligare för människor än ehec. (sic!)” Kräver egentligen ingen kommentar…

  4. Jag drar till Tyskland på fredag. Ska äta gurka. Och annan mat. Hej EHEC!

Kommentera!

Post Navigation