Tårta med smörkrämsblommor och spets

För någon vecka sedan kom första tårtbeställningen där jag faktiskt skulle få betalt för mitt skapande. Önskemålen var vaga – “Gör något fint!”, ungefär. Alltid lite svårare att arbeta med och komma på exakt vad som ska göras, jämfört med “pirattema och blått” som förra var. Men å andra sidan får man ta tillfället i akt att öva på tekniker man velat testa. I mitt fall var det s k Magic Decor-spets och spritsningsteknik.

Smakerna föll på hallonmousse (poppis, alla vill ha) och Dumlefluff. Dumlefluff var nytt för mig men enkelt fixat (recept nedan). Eftersom födelsedagsbarnet inte gillar marsipan blev det en tårta täckt i enbart smörkräm och för första gången försökte jag mig på olikfärgad smörkräm vid täckningen.

Slutresultatet blev fint, tycker jag! Ganska så somrig känsla så här på tidiga hösten.

Blå smörkräm längst ner längs kanterna, övergång till grönt och sedan till gult (men det sista är mest dolt av blommorna).

Blå smörkräm längst ner längs kanterna (syns dåligt eftersom jag inte hade tillräckligt mörk blå), övergång till grönt och sedan till gult (men det sista är mest dolt av blommorna).

Smörkrämsblommor i gul- och naturellfärgad smörkräm.

Smörkrämsblommor i gul- och naturellfärgad smörkräm.

Magic Decor-spets, blandad med spritsning där det behövdes.

Magic Decor-spets, blandad med spritsning där det behövdes.

Magic Decor var spännande att jobba med. Köpte en 500 g-burk från Kakbutiken.se och det gick åt 25 g för att göra all spets till den här tårtan, så det verkar vara ganska drygt. Lite svårt att veta första gången hur torr den skulle vara, men det blev bättre till tredje rundan ungefär.

Smörkräm är skoj att jobba med, blir en lite mer “uplugged” känsla på tårtan än marsipantäckning. Mindre perfekt. Kul också att jobba med ombrefärgning (övergång från en färg/nyans till en annan).

Återstår att höra hur den var att äta…

Dumlefluff

Drygt 100 g Dumle
2 dl grädde

Gör så här:

1. Dela Dumlekolorna i mindre bitar.
2. Smält Dumlekolorna över vattenbad.
3. Värm upp grädden. Om man smälter Dumlen behöver grädden inte bli så varm, så slipper man risken att den börjar koka. Jag värmde den till ca 50 grader, och hällde den sen över Dumlen.
4. Blanda.
5. Låt stå i kyl över natten.
6. Vispa till önskad konsistens.

Enkelt! Räckte till att täcka en 24 cm-tårta.

Tillsammans med hallonmoussen tror jag det blir ganska balanserat, eftersom hallonen är mer syrliga än söta.

Kommentera!

Post Navigation