Terminsmål

För första gången sedan typ termin två, då vi tvingades titta på “målpyramider” och “terminsmål” för att veta hur mycket vi skulle vara tvungna att plugga den terminen, har jag tittat på målen. Terminen är lite oklar på vad vi egentligen ska kunna, tyckte jag, så mål kändes som en idé. Bland våra principer står nämligen följande:

Som ledning för studier av orsaker till symptom/fynd gäller koncentration på sjukdomar som uppfyller minst två av nedanstående kriterier.

1. Vanliga nationellt och internationellt
2. Akut debuterande
3. Intervention möjlig i form av prevention eller terapi
4. Allvarlig för patienten eller samhället

Det känns lite som att vad som helst skulle kunna tryckas in under “minst två” av de där kriterierna. Gissningsvis är t ex de flesta cancersjukdomar man kan ha både allvarliga för patienten (och samhället) och intervention är möjlig i form av terapi. Det betyder dock inte att vi ska kunna alla cancersjukdomar den här terminen, tack och lov. Ett gäng av dem, ja, men inte alla. Men det gjorde att jag tittade lite djupare på målen. Resultatet blev en väldigt preliminär innehållsförteckning för T8-kompendiet.

Mycket preliminär innehållsförteckning.

Mycket preliminär innehållsförteckning. (Allt i rött är det jag inte skrivit – det allra mesta, alltså.)

Så det känns skönt. Mycket av det är sånt vi redan har läst – det mesta under hjärta och lungor är ju gjort tidigare, liksom njurar och gastro. Det är dock annorlunda fokus nu på klin – vi anses redan kunna patofysiologin bakom det vi läst och fokus är mycket mer det kliniska, med vad som bör ingå i utredningen och hur behandlingen ser ut. Efter att ha ställt upp det vi ska kunna känns det ännu mer som att den här terminen kan bli riktigt kul. Områdena är sådana jag är intresserad av.

Kan också konstatera att det i stor utsträckning blir till att läsa boken Med. från pärm till pärm, med vissa undantag.

Anyway.

Första veckan på T8 är ju över. Jag har inte gjort så mycket, lyssnat på något blåsljud och skrivit någon anteckning, men så var veckan också ganska kort och fylld med utbildningstimmar (ekokardiografigenomgång på KlinFys, EKG-föreläsning och en föreläsning med en MAVA-doktor).

I fredags åkte vi till Jönköping för snabbvisit med middag. Tittade också på vår bröllopsfilm, som till slut kommit från fotografen. Den är jättejättefin. Känns oerhört professionell och jag blir alldeles lycklig av att titta på den.

Bröllopsfilm!

Bröllopsfilm!

Kommentera!

Post Navigation