Valdag

Jag har, som många andra idag, utnyttjat rösträtten idag. En rättighet, en skyldighet, ett ansvar. Något många i andra länder slåss för att få ha. Det var fjärde riksdagsvalet för min del.

Har blivit allt mer intresserad av politik, och som med det mesta annat blir det mer intressant när man kan mer. Vissa saker har jag dock blivit väldigt trött på:

Debatter där de mest fokuserar på vad det andra partiet gjort fel. Jag blir tokig på det! Det handlar inte om att jag tycker ena sidan har gjort rätt och andra fel heller – båda sidorna brukar hålla på med de där dumheterna. Jag antar att det är för att partierna inte står så långt ifrån varandra som de ibland skulle önska. Det är liksom lite enklare att utmärka sig om inte alla andra också har ungefär samma idé. Det blir tydligt när ena sidan lägger fram något förslag som sågas av motståndarna, bara för att motståndarna ett halvår eller så senare ska lägga fram samma förslag.

FI får sätta rosa glasögon på de andra valaffischerna och det är “roligt”. Hade vilket annat parti som helst gjort samma sak så hade det skrikits från alla håll och kanter, och hade SD gjort samma sak så hade väl hela politikerkåren och stora delar av befolkningen sprängts i småbitar av ilska. Jag tycker att om det är okej att ett parti gör något så får alla göra det, annars får ingen göra det. Precis som att man inte kan låta alla partier utom SD komma till ett sjukhus eller en skola. Alla eller ingen. Det blir väldigt konstigt när reglerna är olika beroende på hur PK partiet är.

Miljöpartiet försöker framställa sig som det enda sanna alternativet om man värnar om miljön. Alla andra suger på att värna om miljön. Men jag tycker inte som dem – till exempel tycker jag inte att vi ska avveckla kärnkraften, för om vi inte har kärnkraft, var ska vi då få energin ifrån? Jag är helt för att hitta alternativa energikällor, men vi har inte sådana i nuläget. Så fram tills vi har det, ska vi då vända oss till kolkraften? Eller vattenkraften, som har rätt mycket påverkan på miljön den också? Eller smälla upp ett par miljoner vindkraftverk?

Folkpartiet i Linköping hittar på dumheter de också. Pengarna tillbaka om doktorn dröjer – om man som patient får vänta i mer än femton minuter tycker de att man ska få pengarna tillbaka. Men i så fall tycker jag att det kan vara patienten före som får betala. Läkarna börjar nämligen allt som oftast sina dagar i tid (de jag gått med har varit mycket punktliga), men sedan kommer tant X som söker för ont i benet, och på sin 15 minuter långa akuttid (då man ska hinna ta anamnes, undersöka, ge besked om eventuell behandling, skriva eventuella remisser, skicka provbeställningar, samt diktera) tar hon också upp det där konstiga födelsemärket på halsen, och när hon ändå är där kan hon ju passa på att fråga om doktorn kan hjälpa henne med öronvaxet. En enda sådan patient, och doktorn är ohjälpligt efter. Och mellan patienterna ska man hinna signera av provsvar, journalanteckningar, röntgensvar, skriva recept till patienter som ringt, handleda en läkarstudent, och kolla igenom vad nästa patient söker för. Om Folkpartiet i Linköping får bestämma, så ska man sedan straffas, för att “detta är ett respektlöst sätt att möta en patient”. Folkpartiet i Linköping fick inte min röst, det kan jag lova.

Och slutligen, allas inställning till SD. Nej, jag röstade inte på dem, inte en chans, men precis som förra valet undrar jag var man tror att den här aktiva ignoransen av partiet (“Nej, de ska inte få en vågmästarroll, alla ska ignorera dem tills de försvinner!”) ska leda. Uppenbarligen tycker 10% av Sveriges befolkning som SD. Jag skulle tro att betydligt fler har tankar i samma banor som SD när det gäller invandringen, men röstar inte på dem eftersom de inser att SD är ett enfrågeparti som inte kan leda Sverige. Men att aktivt ignorera dem kommer inte leda någonstans. Att kalla varje person som uttrycker minsta önskan om att dra ner på invandringen eller liknande för Sverigedemokrat/rasist leder inte till något som helst konstruktivt. En annan approach behövs. Jag skulle tro att om den röda sidan tar över och öppnar upp för mer invandring, då kommer SD att öka ytterligare i popularitet.

Men det viktigaste av allt är i alla fall: Har du inte redan röstat? Gå och gör det.

Kommentera!

Post Navigation