Varför jag stöttar Läkare Utan Gränser

Imorgon tar min drive för Läkare Utan Gränser slut. Hittills har det sålts 23 kompendier och utöver det dessutom getts gåvor på 2 900 kr. Så det blir en del som kommer skickas över eller redan har skickats över (en del har valt att betala direkt till Läkare Utan Gränser). Jag är nöjd och hoppas att ni som deltagit också är nöjda. Varje krona är viktig.

Ebola är det som just nu får mest uppmärksamhet. Läkare Utan Gränser arbetar för att det inte ska bli en ännu värre spridning än det redan är. Men det är viktigt att komma ihåg alla de andra sjukdomarna som drabbar framför allt de fattiga länderna:

Malaria tog åtminstone 660 000 liv år 2011. Mörkertalet är förmodligen stort eftersom långt ifrån alla fall registreras. Nästan alla fall (90%) inträffade i Afrika söder om Sahara. (Läs mer).

Mässling är en mycket smittsam virusinfektion som vi i Sverige vaccineras mot, men det är samtidigt en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år. Under 2011 dog 158 000 människor i mässling – det är 430 dödsfall per dag – och de flesta är barn under fem år. 95% av dödsfallen sker i låginkomstländer, främst Afrika och Asien. (Läs mer)

Diarré är inte en sjukdom i sig utan kommer till följd av virus, bakterier, parasiter och andra mikroorganismer. Kolera är värst, och det finns inget effektivt vaccin, och rotavirus är den vanligaste orsaken. Vätskeersättning är oerhört viktigt för att ett litet barn ska klara sig igenom svår diarré, eftersom de har små reserver och annars helt enkelt torkar ut. Rotavirus tar 500 000 liv om året. (Läs mer)

Lunginflammation tar 1,2 miljoner barns liv varje år. Nästan 200 000 dör av kikhosta. (Läs mer)

Undernäring är inte en sjukdom i sig, men det hindrar inte att 2,6 miljoner barn dör varje år till följd av det. Omkring 100 miljoner barn led av undernäring i utvecklingsländer år 2010. (Läs mer)

Det finns så mycket skit i världen, och nästan allting drabbar de som bor i utvecklingsländerna – och bland dem så drabbar det framför allt barnen. Läkare Utan Gränser jobbar med allt det här och jag tycker det är enormt viktigt att stötta dem. Av den anledningen är jag månadsgivare. Tror du att du kan avvara en kaffe på stan en gång i månaden så kan du också bli månadsgivare. Tycker du inte att Läkare Utan Gränser känns rätt för just dig så hitta någon annan organisation. Månadsgivande är jättebra eftersom organisationerna då vet att det kommer in en viss mängd pengar varje månad, och då blir verksamheten mycket enklare att planera.

Och vill du ha ett kompendium där pengarna går till Läkare Utan Gränser, så har du till imorgon kl 24.00 att maila!

Kommentera!

Post Navigation