Varför kulorna ligger utanför kroppen…

…aka, saker man lär sig på läkarutbildningen.

Det har svurits många gånger bland mina mer testosteronfyllda vänner om “Vaaaaaarför har vi inte kulorna inne i kroppen istället?”, detta normalt då den unge mannen i fråga ligger i fosterställning och vaggar fram och tillbaka, efter en dumt (eller kalasbra) placerad spark eller en armbåge eller något annat.

Och det visar sig vara för att spermaproduktionen kräver en kroppstemperatur som är ca 2 grader lägre än kroppens inre temperatur. När fostret utvecklas är testiklarna från början inne i fostret, men de sjunker normalt i den sjunde graviditetsmånaden.

Tänk vad man kan lära sig.

Annat roligt. I en av böckerna jag läste i under mitt plugg i onsdags fanns det en bild av ett par som hade sex. Inte vilken typ av bild som helst – en CT-bild.

CT-scan av samlag, jag vet, apdålig bild, men jag tror att om man kollar lite så förstår man ändå :) Det är samma bild, men på den till höger är delarna utmarkerade så att man fattar vad som är vad.

Fullt begripligt att ha en sådan bild i sektionen “reproduktion” – det jag blir mer fundersam över är faktumet att för att få till en sån där bild så måste väl paret i fråga haft sex i en CT-scanner…

Vad gör man inte för medicinen ^^

Bildtexten är också kul – “Mannens penis är mer böjd än väntat då den är inne i kvinnan.”

Annat jag lär mig om reproduktionen, förutom att jag försöker trycka in latinska namn på alla delar, är…

– Trots att meios (celldelning till könsceller) sker i både män och kvinnor så sker det inte alls på samma sätt eller vid samma tidpunkt. Kvinnan skapar alla sina ägg under fostertiden. Ett fem månader gammalt flickfoster har runt sju miljoner ägg. Vid födseln har detta antal sjunkit till någonstans mellan två och fyra miljoner), ett antal som sjunker fram till puberteten. Under kvinnans liv kommer bara runt 400 st mogna. Mannens könsceller, å andra sidan, börjar dela sig först vid puberteten och producerar runt 30 miljoner spermier – per dag.

– I mannens testiklar finns det som kallas seminiferous tubules, i vilka spermatogenesis (skapandet av sperma) sker. Dess totala längd är 250 meter.

– Kvinnans menstruationscykel styrs av ett antal olika hormoner: bland annat GnRH, LH, FSH (Follicle stimulating hormone), inhibin, östrogen, och hormonerna i sin tur styrs av hypothalamus och alltihopa är en enda röra i mitt huvud av hur de påverkar varandra…

Det, och mycket annat som inte är det minsta intressant att blogga om, är sådant jag lär mig för tillfället. Hur kan man inte vara intresserad av sånt här? Det händer i oss hela tiden, varje dag, alla dessa saker. Men det är väl som jag och juridik – om ni inte är intresserade själva kanske ni ändå förstår varför jag tycker om det :)

4 Thoughts on “Varför kulorna ligger utanför kroppen…

 1. Elin on 6 November 2010 at 15:49 said:

  det jag blir mer fundersam över är faktumet att för att få till en sån där bild så måste väl paret i fråga haft sex i en CT-scanner…

  Det låter – om inget annat – inte så bekvämt…ska man inte vara blick stilla när man scannar?

  Hur kan man inte vara intresserad av sånt här? Det händer i oss hela tiden, varje dag, alla dessa saker.

  Det kan man fråga sig. Jag tycker att sånt där är superspännande. Har dock inte minsta lust att jobba med det…

 2. admin on 6 November 2010 at 18:04 said:

  Tycker det låter otroligt obekvämt…

  Hehe, det kanske är så – intresset finns, men man vill inte jobba med det.

  Sällskap någon helg? ;)

 3. Elin on 6 November 2010 at 18:23 said:

  Typ nästa helg kanske? Nu är jag i Falun, men då tror jag att jag är hemma.

 4. admin on 6 November 2010 at 20:02 said:

  Vore ju onekligen bra om du var hemma om jag ska sällskapa dig ;p

Kommentera!

Post Navigation