Veckoslut, Harry Potter och sånt

Ytterligare en helg och en vecka till ända. Vet inte riktigt var de tar vägen, men snart har jag jobbat mina veckor på jobbet och får semester på riktigt. Har fått frågan om vad jag tycker om jobb och L svarade lite åt mig när jag inte kom på något bra svar: det beror på. (Precis som allt inom juridiken, där började varje svar med “Det beror på…”). I det här fallet beror det på brukarens humör, i stor utsträckning. Bra humör så blir det mesta trevligt och lätt, dåligt humör när allt är jobbigt och mitt fel så är det inte lika roligt. Men för det mesta är det ett väldigt lätt jobb med mycket tid att läsa och teckna.

Helgen har varit riktigt lugn. Vädret är sådär – det har mest varit mulet och nu småregnar det – så det har verkligen inte gjort något att mest vara inne och titta på film. Jag och L ser igenom alla Harry Potter-filmerna inför att gå och se sista filmen, vilket är ganska mysigt även om filmerna inte är särskilt bra. När man ser dem på raken inser man dock hur de ändrar sig, från barnfilmer/-böcker till vuxenfilmer/-böcker.

Jag håller också på att lyssna igenom dem, audiobooks med Steven Fry (rekommenderas, hans inspelning är grym), och det är roligt att jämföra böckerna mot filmerna. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban är den bästa. Goblet of Fire är riktigt bra den med, men sedan kraschar det i femman och återhämtar sig inte. Sista boken är ett konfunderat virrvarr av idioti med nya regler som inte kommit fram tidigare i böckerna, eller än värre, förändrade regler, som sammantaget makes no sense. Wand-lore (trollspö-reglerna) är helt vrickade, liksom horcrux-i-Harry-idén (aka Harrycruxet). Tänk om JKR haft en editor.

Markera nedanstående om ni vill läsa varför det inte funkar. Spoilers för böckerna, framför allt bok sju (möjligen/förmodligen för filmen, men det vet jag inte för den har jag inte sett än).

  1. The “Elder Wand” by definition cannot be beaten … yet Dumbledore defeats Grindelwald while the latter wields the wand.
  2. If mastery of the wand can be transferred by theft, then Voldemort should have become master when he stole the wand from Dumbledore’s tomb. If mastery cannot be transferred by theft, then Grindelwald never became its master when he stole the wand from Gregorovitch. Either way, Harry never became master of the wand, its “chain of succession” is a farce, and the whole series crashes.
  3. Rowling wants us to believe that Harry was master of the wand from the time he disarmed Draco. So afterwards, when Voldemort kills Harry, Voldemort should have become the master. If Voldemort did not, in fact, kill Harry then (a) Harry’s sacrifice!protection shouldn’t have worked, and (b) the Harry!Horcrux should not have been destroyed. Rowling can’t have it both ways and say Harry both did and didn’t die. Everything Rowling said about the Elder Wand requires us to believe that the Dark Lord became its master … and his Avada Kedavra at the castle should have killed the hero.
  4. Samt, för att göra allt helt meningslöst: enligt sjunde boken kan man vara sin egen Secret Keeper. Vilket gör att Lily och James, om de varit smarta, själva varit Secret Keepers för Godric’s Hollow. Då behövdes inte Peter Pettigrew eller Sirius Black som Secret Keepers. Om inte Peter var Secret Keeper så hade han inte kunnat förråda dem till Voldemort. Om han inte kunde göra det hade Voldemort inte hittat dem. Lily och James hade levt och Harry hade inte blivit “the Boy Who Lived”. Bokserien bygger på att Lily och James var kompletta idioter. (Att Lily dessutom inte bara kunde Apparate ut från Godric’s Hollow med Harry är också obegripligt).

Läsa mer? Här. Första inlägget sammanfattar allt som är katastrofalt med boken. För alla oss som är totala Harry Potter-nördar, trots allt. Eller ja, jag var förr. Inte lika mycket nu.

Jaja. Det blir ändå kul att se filmen. Tror jag. Sjuan var en ganska lång smärta, visserligen. Och här finns crapilogen med, filmad med ungdomarna i åldrings-smink. JKR borde slutat skriva efter fjärde boken. Allt efter det är mer eller mindre kasst. Men de kanske har fixat en del av det i filmen? Nu kanske Harry och Ginny utvecklar ett förhållande som inte bara är tonårslust? Kanske är historien mer begriplig?

I helt andra nyheter är det nu över ett år sedan jag fick antagningsbeskedet till läkarlinjen. 13 juli förra året; det här året gick datumet obemärkt förbi eftersom jag inte sökt något till hösten. Det känns som att det blir fullt upp ändå. Ett preliminärt schema för T3 finns nu uppe – ska bli spännande. Jag ser fram emot hösten enormt mycket, både skola, fritid och hemma. Livet är så fantastiskt annorlunda mot för ett år sedan att det är svårbegripligt. Men det är riktigt, riktigt bra.

Kommentera!

Post Navigation