What if?

Tänker mycket ‘what if’ just nu. Inte för att jag väl egentligen längtar bort något särskilt, men för att jag inser att det är så mycket som beror på så små saker. I fanfic är det ‘what if’-scenarion som bygger upp helt nya världar.

En skada. Om den inte hade hänt, den skada som la grunden för så mycket. Var hade jag varit då?

Ett bröllop. Ett år tidigare, hur annorlunda hade saker blivit då?

Födseln av ett barn för drygt tjugo år sedan – några timmar senare. Det är den absolut minsta ‘what if’-ändringen som jag kan tänka mig, som hade gett enorma konsekvenser i mitt liv. Att han fötts några timmar senare. Det hade blivit så otroligt annorlunda för mig. Inte för att jag hade vetat det om han hade fötts senare, men så är det ju med what if. Man vet ju inte hur det hade sett ut då. Bättre? Sämre? För vem då?

Det är lite som Benthams utilitarism, som också är oanvändbar av den anledningen. Enligt honom ska vi vid varje tillfälle välja det som ger mest lycka. Men mest lycka för vem? I vilket perspektiv? Om en femtonåring blir gravid efter en våldtäkt kanske lyckan blir större på kort sikt av att hon får göra abort – men om hon inte gör det kanske det visar sig att hennes barn är den som hittar botemedlet till cancer, vilket gör att miljontals människor får fortsätta leva istället för att dö – alltså mer lycka för dem, i en möjlig framtid.

På samma sätt blir ‘what if’-scenarion omöjliga att överskåda. Minsta ändring kan leda till oanade konsekvenser. Och kanske blir det också lite charmen med att tänka på dem. Försöka föreställa sig världen, hur ens eget liv sett ut efter en liten ändring.

Och sen får vi gå tillbaka till våra riktiga liv och hantera dem.

Kommentera!

Post Navigation