12 juni 2010

Utdrag ur dagboken:

~11

Det har ALDRIG varit skönare att ta en dusch än det var nu. I ett badrum jag normalt hade rynkat på näsan åt (mögel, man var tvungen att vänta på att varmvatten skulle värmas innan man duschade, och generellt lite sunkigt), i ett badkar som inte var helt stabilt… UNDERBART! Mitt hår är helt rent för första gången sen jag kom till Ghana.

Greenland Hotels badrum, aka himmelriket

Kom till hotellet för kanske 45 minuter sedan. Vi gick upp vid 6 som vanligt (jag vaknade först, också som vanligt). Packade klart för helgen och gick till Abam, vilket var jämförelsevis skönt – varmt och fuktigt men inte jättevarmt. Förutom syrsor i mängder som spelade var det dessutom ganska tyst, till skillnad från på barnhemmet/i byn där det är ljud konstant. Imorse när jag vaknade var det för att en kvinna gick och sopade gården utanför och samtidigt sjöng hon högt och falskt. Ingen här kan sjunga rent verkar det som.

Fick vänta i 25 min på taxi i Abam, så vi åt “frukost” där. Bröd och en delad juice, samt Malarone-tablett. Blev utstirrade av lokalbefolkningen, som alltid. Kan känner sig som en apa i bur.

Köpte ghananska SIM-kort till telefonerna (billigare att höra av sig till hemma) och tog sen tro-tro till Swedru. Fick sitta längst bak och som mest var vi 15 vuxna och två barn. Livsfarlig resa som vanligt i tro-tron; vid möte höll föraren dessutom ut handen åt mötet. I 70 km/h. Hade inte blivit förvånad om vi krockat.

I Swedru tog vi oss direkt till hotellet. Här verkar vara väldigt lite folk. Rummet är helt okej – rena paradiset i jämförelse med rummet på barnhemmet. Rinnande, varmt vatten! El! AC! Stora sängar!

Förstår dock den känsla Susanna beskrev. Hon sa att när hon kom hem förra gången kunde hon inte duscha på två dagar, för barnen finns i tankarna hela tiden och de har ju inte dusch. Jag kanaliserar det dock inte till skuld, utan till att njuta ännu mer av att jag faktiskt får duscha.

Skrubbade mig med nätet (en likadan duk som vi använder när vi tvättar barnen) och kläderna jag använt den senaste veckan ligger i blöt för att eventuellt bli renare. Vi har dock inget tvättmedel.

~17.30

Aaaah. Chocolate chip cookies, nybadad från poolen, lagom varm, torr. Ska strax ta en dusch till (efter pool känns det som en idé och dessutom bara för att jag kan) och sen ska vi gå och äta middag. Vi har till och med ätit glass!

Swedru

Efter dusch imorse gick vi ut. Tog taxi till centrala Swedru och gick en bit. Köpte grillad majskolv och gick till internet cafét vi var på förra gången. Fick dator efter tio minuter. Det var enormt skoj att få prata med hemma. Det är en näst intill obeskrivlig känsla – det gör mig väldigt glad och lugn. Logiskt antar jag att jag vet att kompisar och familj saknar mig, men hjärtat uppskattar ändå att höra det. Det är lite av det “vanliga” i allt som är ovanligt här. Och det är verkligen ALLT som är ovanligt här, till och med i Swedru. Det är inte direkt vad vi hade kallat en vanlig småstad, med sina gatustånd överallt, halvt fallfärdiga byggnader, människor i mängder, och ständigt tutande taxis.

Läsk!

Kall dricka, för första gången sen jag kom till Ghana...

Vi gick ut igen och tog två Fanta. Jag dricker inte läsk men det där var underbart gott – första kalla drycken på en vecka. Sen gick vi och köpte lite kex och testade en rå majskolv, innan vi återvände till hotellet. Sedan dess har vi dels njutit av rummet och dels legat vid poolen. Perfekt temperatur i poolen. Köpte glass och blev tafsade på av killar som var idioter (Ghananer som tyckte att de hade all rätt i världen att vara dumma i huvudet eftersom jag och Carin hade bikini på oss). Jag skällde ut dem och hade de fortsatt hade jag nog smällt till den ene av dem. Vill inte riktigt göra det när jag inte vet vad lagarna i landet är om… tja, nånting. Till slut gick de i alla fall.

Sen var det äta, och nu strax sova.

Kommentera!

Post Navigation