17 juni 2010

Utdrag ur dagboken:

Jag, S och C är nu i Cape Coast. Vi gick upp som vanligt – vaknade vid 6, ur sängen halv 7. Taxin var beställd till kl 7.15. Den kom 8.30. Typisk “African time”. Det där med klockslag är inte alls viktigt. Vi åt frukost under tiden, vattnig gröt.

Taxi till Nyanoa, varifrån vi skulle ta tro-tro – men Chief skulle till Cape Coast också, så vi fick åka med honom och hans brorson hela vägen. Väldigt skönt, även om jag mådde illa halva vägen fram tills jag kom ihåg att sätta på mig mina akupressurband mot åksjuka ^^ Framme i Cape Coast vid 11. Hotellet, Nana Brema, ligger högst upp på en kulle med utsikt över hela stan. Vi bor alla tre i ett rum. Ska få en extrasäng, återstår att se hur det blir med det (efter ett tag i Ghana förlorar man lite tilltron till servicen ghananer kan erbjuda…).

Cape Coast

Tog taxi till Cape Coast Castle. Åt på restaurang och lyssnade på vågorna. Pizza för mig. Liten – lite mindre än en vanlig tallrik – men trots seriöst hunger åt jag bara 3/4. Inte van vid att äta mat lngre, allra minst fet mat.

Efter lunch hittade vi ett internet café och tillbringade sedan 2 h där. Stället hade “trägolv” – plastmattor med tryck av parkettgolv på, med skumgummi under. Mycket märkligt.

Efter mail, blogg, LJ och FB gick vi ut. Hittade en affär som sålde allt och lite till – elgrejer, vin, mat, kylskåp, möbler… För varje sak man tog som man skulle köpa kom en ghanan som skulle skriva ner ett nummer på en lapp som man sen fick i handen. När man var klar gick man till kassan där damen tog alla lappar och slog in numren i datorn, och därefter betalade man. Sen gick man bort till nästa dam, ställde upp alla varor och gav henne kvittot så att hon kunde kolla att man betalt allt innan hon la ner det i påsar. Slutligen fick vakten i dörren kvittot och stämplade det innan man fick gå.

Ghana, precis som alla andra afrikanska länder, verkar vilja dela upp arbetsuppgifter på så många personer som möjligt, så att så många som möjligt får jobb. Vilket väl visserligen är bra, men som västerlänning kan man ju tycka att systemen är onödigt komplicerat…

Vi köpte frukostflingor (kan ju ätas utan mjölk eftersom vår typ av mjölk inte existerar här), chokladkex, skärbräda med kniv, juice och marmelad. Efter affären köpte vi en enorm mango för 1,5 Cedi i ett frukstånd. Den väger gott och väl 750 g.

Gick och tittade i stånd, tog sedan taxi till hotellet. Jag har tagit en dusch.

Gårdagen avslutades för övrigt i samma bullriga anda so den började. Efter trummor, tropisk storm och skrikande barn blev det… elgenerator! Det var tydligen fotbollsmatch igen. Så i två timmar, 18.30-20.30, stod den och brummade högljutt utanför dörren. Jag hade huvudvärk så att det sprängde och det blev tre tabletter innan den släppte… sen var det svinkallt hela natten (runt 18 grader) och löjligt fuktigt, så jag sov med tjock tröja, långbyxor och lakan upp till hakan. Brr.

Men nu är vi på hotellet och det är helt underbart tyst.

Klädtvätt i handfatet på hotellet... ick!

Kommentera!

Post Navigation