22 juni 2010

Utdrag ur dagboken:

Snart är vi på väg hem, inte mycket kvar nu. Jag längtar efter min säng och tystnad, och efter svensk mat. Jag är evinnerligt trött på att alltid vara svettig och klibbig, på att det aldrig är tyst, och på att vara lätt hungrig hela tiden. Vi får bra mat, men jag klarar inte av att äta den längre.

Gårdagseftermiddagen och kvällen spenderades som dagar här generellt spenderas: vi umgicks med ungarna tills vi tröttnade och sen tog vi det lugnt. Åt middag – ris och nån stew, som vanligt – vid närmare sjutiden.

Baaaarn

Kunde knappt sova på kvällen; huvudet hade stora problem att stänga av.

Idag väcktes jag av gong-gongen de använder vid halv 5-5-tiden för att väcka byn. Brukar somna om, men nån av grannens många ungar började gråta, hosta och skrika, så jag lyckades inte sova mer.

Vi började dagen med frukost (gröt och macka) och sen var det barntvätt som vanligt. Vår egen tvätt fick vi för första gången sköta i “badrummet” de byggt åt oss. Det är tre väggar som formar ett litet rum. De ville inte att vi skulle behöva duscha inne på toan. De tar väldigt väl hand om oss ^^ Det var dock lite obekvämt, eftersom den ena väggen – den som vätter mot balkongen där barnhemmet håller till – är något för låg.

Stephen jobbar på sitt namn

Sen åt barnen och efter det var det skola. S har köpt block och hade med sig tiotusen pennor hemifrån, så vi delade ut vars ett block till varje barn. Alla fick skriva sitt namn och sedan skrev vi upp alfabetet på tavlan så att de kunde skriva av. Det tog gott och väl en timme för dem att göra det hela. Vissa kan mer än andra. Jag finner det sorgligt med 7- och 8-åringar som inte alls kan skriva bokstäver. För att inte tala om 13-åringarna som kan skriva bokstäverna okej, men inte läsa ord alls. Bebe blev väldigt ledsen och började gråta när hon inte fick ett block från början (vi hade inte block till alla, så vi gav inte block till de allra yngsta). Hon slutade inte förrän hon fick det sista blocket vi hade. Därefter satt hon i djup koncentration och skrev både sitt namn och alfabetet (dessutom bättre än flera av de äldre barnen).

Barnen jobbar på att skriva sina namn...

Samlade in block och pennor efteråt. Satte oss på vår uteplats och åt kakaofrukt. Tvättade lite kläder så gott det gick och sedan har vi varvat läsande med att umgås med barnen. Åt majskolv och ananas till lunch.

Klockan börjar nu närma sig kväll. Om en stund blir det ris och stew till middag. Jag har tagit två huvudvärkstabletter för att försöka hantera mitt huvud som nog vill mörda mig med ont. Utanför gråter en bebis, det dregnar lätt, ungar leker och vad som låter som begynnande åska dånar på avstånd. Aj, mitt huvud. Det är varmt och väldigt fuktigt; jag sitter på sängen och svettas. Det har varit väldigt mycket sol idag. Vaaaarmt, skönt, om än svettigt.

Kommentera!

Post Navigation