Aha-upplevelser

Tenta-P is upon us (läs: me) again. Det är som den oändliga historien – om och om och om och om igen. Hur många jular har jag haft som inkluderat den härligt stressande extrakryddan tentastress? Jag började på universitetet våren 2004. Så, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, och nu 2012. Det är åtta jular, det. Och tre år till lär det bli. Whoo!

Men. För att hålla det positivt. Det ska sägas att det här tenta-P:t så här långt faktiskt är riktigt givande. Det är ingenting nytt utan bara repetition av gamla saker. På de två dagar vi hittills haft har jag redan haft flera aha!-upplevelser. Sådana är trevliga, inte minst när det händer i ämnen som man verkligen verkligen inte har fattat innan och därmed trodde var übersvåra, men det som var übersvårt för ett år sedan är faktiskt inte riktigt det längre. Blodfetterna är ett sådant exempel. De har länge varit min mardröm, något jag blundat hårt för så snart det nämnts, och så har jag hoppats på att det skulle gå bra ändå och att det nog inte är så viktigt.

Igår ingick det i tenta-P-dagen och då fick jag ju sätta mig med det. Mina två sidor om ämnet i T3-kompendiet var inte tillräckligt utan jag satte mig med trygga Laurells Klinisk kemi i praktisk medicin som trots sitt tråkiga namn är en av de bästa böcker vi har – och dessutom är den på svenska. En och en halv timme senare hade jag skrivit två sidor till i kompendiet (säg till om ni som köpt vill ha den senaste!) och dessutom, viktigare än sidantalet, hade jag faktiskt fattat. På kvällen hade E och jag tentagrupp och plötsligt satt jag inte och blundade hårt och önskade mig någon annanstans när vi började prata blodfetter, utan jag fick hålla föredrag om allt jag lärt mig. Och jag förstod faktiskt vad jag sa. Och det var rätt.

Jag betvivlar inte att det kommer ämnen och hela dagar då det inte blir någon aha!-upplevelse och allting bara suger. Dagens ämne (FoF inklusive miljömedicin) är en sådan dag, där jag bara ska försöka slå in det totalt ointressanta som är miljömedicin och epidemiologi och olika studievarianter och analyser och blääää. Inga aha! Bara tråk. Imorgon börjar gastro, som jag lagt över två dagar eftersom det är ett stort område, och det kommer nog inte heller vara så mycket aha utan mer att tvinga in i huvudet. Men efter det har jag gjort de två områden jag tycker absolut sämst om! Sedan är det roliga saker att läsa om. Det blir lättare då.

Skummade igenom någon gammal tenta i letande efter FoF-frågor att gå igenom ikväll med E och råkade se någon fråga om de olika lagren i huden. Insåg, till min förtjusning, att jag utan att ha repeterat dem, faktiskt kunde dem. Mycket tack vare den eminenta kom-ihåg-ramsan vi fick lära oss, sannolikt av någon amanuens eftersom det brukar vara de som har minnesramsor – Come Let’s Grab Some Beer. Utifrån och in – stratum Corneum, (Lucidum, finns bara i handflator och fotsulor), Granulosum, Spinosum och Basale. Mycket nöjd med mig själv över att jag kom ihåg.

Och på måndag är det julafton. Jag har bestämt mig för att ta en extra dag ledigt och stannar i Barsebäck i ytterligare en dag. Lite tid att andas är alltid bra.

Kommentera!

Post Navigation