Aktuellt

Sitter och tittar på Aktuellt och hör om kolbrytningen i West Virginia. Det “delar staten i två”; miljövännerna som anser att kolutvinningen förstör miljön mot de som anser att jobben är viktigare.

Det som är mest intressant är att den som försvarar miljön är 20 år. Den som anser att jobben är viktigare (och att “vi förstör miljön varje gång vi gör något – anlägger en stad, eller en motorväg, och även om det blir effekter från början så blir “end result” alltid bra” – jag är inte helt säker på att jag är överens om det uttalandet) är någonstans runt 50.

Jag hoppas intensivt att det är symptomatiskt för vår värld. Att vi som är runt 20 är mer intresserade av miljön och att vi ska bo här i en hållbar värld i många, många år till, i jämförelse mot de som är runt 50 som inte längre bryr sig särskilt mycket. Världen kommer att hålla tills dess att de dör – de kommer aldrig behöva hantera den förstörelse de skapar.

I inslaget efter rapporteras det om översvämningarna i Brasilien. I Australien har 18 personer dött i vattenmassorna. Hittills. Längst ner i artikeln står det,

Experter har kopplat översvämningarna till klimatfenomenet La Niña.

En snabb sökning på Google ger denna förklaring, från GT.se:

Delar av Stilla havet har sedan en tid kallare vatten än normalt vilket framför allt påverkar vädersystemen (vindar, molnbildning, nederbörd) på södra halvklotet. Motsatsen kallas för El Niño, då är vattnet i Stilla havet varmare än normalt vilket också påverkar vädersystemen.

I den artikeln (från GT) står det att man bör vara försiktig att koppla samman väderfenomen som översvämningarna, den påtagliga kylan här i Norden, med mera, med den globala uppvärmningen. Jag kan dock inte riktigt låta bli. Vi gör precis vad vi vill med världen – att tro att det inte har effekter verkar så naivt. Visst går det upp och ner i världen – det har alltid hänt naturkatastrofer och det kommer alltid att hända naturkatastrofer – men kommer inte en del av det här väldigt mycket på rad just nu?

Igår pratade jag med min granne om saken, för samtidigt som jag tror att vi människor har gott om påverkan med alla våra utsläpp och miljöförstörelse, så tror jag också att det är så (som även påpekas i GTs artikel) att idag får vi reda på allt och det bor människor överallt. När katastrofer skedde för femtio år sedan bodde det kanske inte folk på varje avlägsen plats på denna planet – och vi som bodde i Sverige fick definitivt inte veta att det var översvämningar i Brasilien. Idag har vi tillgång till informationen; den är bara ett klick bort. En sökning, så får man veta allt och lite till. Vi får veta mer än vi egentligen borde, förmodligen, för den sammanlagda känslan av katastrof efter katastrof gör att vi blir avtrubbade eller får en domedagskänsla.

Vad kan vi göra åt saken? Jag vet inte. Att ta hand om vår värld är väl en början åtminstone och jag är tacksam för 20-åringen som sitter och försvarar naturen i Aktuellt, för det är ett steg åt rätt håll. Förhoppningsvis är vi i vår generation inte helt förblindade av pengar i 50-årsåldern (även om jag själv också inser att energi behövs, och tydligen står kolet för en väldigt stor del av energiutvinningen i USA – så i första hand behöver energianvändningen sänkas… vilket igen är att ta hand om vår värld).

Kommentera!

Post Navigation