Kravall och alkohol

En tjej ligger på golvet, okontaktbar med spasmer.  Det slutar med att hon bärs ut på bår av närvarande sjukvårdspersonal.

Några minuter innan står jag och tittar ut över dansgolvet. Det är fullt av folk och det dansas och dricks med ölglas i högsta hugg. Framme vid scenen är det tätt packat. En del av de som dansar är så pass onyktra att de knappt kan hålla balansen och från och till ser det ut som att de ska dra med sig hela dansgolvet ner i en hög.

Det är kravall; krav på overall; studentfest i Linköping.

Jag har ingen åsikt om alkohol, eller kanske snarare ingen åsikt om andra människors intag av alkohol. Faktiskt, även om jag blivit tilldelad åsikter med jämna mellanrum. Jag vet vad jag vill och inte vill gällande alkohol för min egen del, men det försöker jag – faktiskt – inte överföra på någon annan. Jag tycker att det är djupt oansvarigt att dricka i vissa situationer, allra mest då det blir fara för liv och hälsa som när man sätter sig i bilen efter att ha druckit – men rent generellt är det upp till var och en att välja.

Behöver man dricka för att ha kul på en fest? Det enkla svaret är nej. Jag har haft extremt roligt helt nykter på många fester. Det handlar inte om alkoholhalt – det handlar om kompisarna, musiken och stämningen. Man kan vara spik nykter och ha jätteroligt och man kan (har jag hört från vänner) vara stupfull och ha jättetråkigt.

Igår möttes jag av två vitt skilda åsikter gällande kravall. Den ena var att man inte kan gå på kravall nykter, för alkoholhalten på kravaller är så hög att man mest bara ser de andra som är galet fulla och blir trött på dem. Den andra var att man definitivt kan gå på kravall nykter, det är bara en fråga om inställning och umgänge.

Jag ligger någonstans mitt emellan och väger. Visst handlar det om inställning och umgänge, samt musik, för precis som att ingenting blir roligt om man går in med åsikten att det kommer vara tråkigt så blir det mesta roligt om man går in med den inställningen. Med rätt människor omkring sig – folk man tycker om, folk som är på gott humör – blir även de tråkigaste saker roliga och när det är fest börjar man inte på en tråkig-nivå, oftast. Samtidigt blir jag oerhört frustrerad när jag för tredje gången får öl spilld på mig, eller när folk som inte kan gå rakt trampar mig på tårna gång på gång, eller när det inte går att ta sig fram för det står folk och hånglar kors och tvärs över korridoren. Var och en för sig är det inte så farligt, men efter ett par timmars upprepning blir det ganska tjatigt och irriterande.

Således pendlar jag fram och tillbaka. Kravallen igår var övervägande rolig, tack vare folket och bra musik. Min inställning var mer tveksam, eftersom jag fann Luciakraballen i december så tråkig och därför hade en negativ uppfattning om kravall. Till nästa kravall, Goldfever, om två veckor tror jag min utgångsinställning är bättre.

Blir fester roligare när andra dricker, även om jag är nykter? Det känns som att det svaret är ett otvetydigt ja. Alkohol ger en uppfattad frihet åt folk att bete sig på diverse sätt. Jag skulle tro att i mångt och mycket är det inte alltid alkoholen som släpper spärrarna, utan den generella uppfattningen om att man får släppa loss när man druckit. Man kan skylla på alkoholen. En av anledningarna till att jag tror det – utöver de studier jag läst om som ger teorin på fötterna – är att jag själv kan dras med av denna inställning trots att jag inte dricker. På en riktigt bra fest blir effekten även på mig att jag släpper kontrollen.

Kravallens dansgolv hade inte varit så roligt om alla varit nyktra. Men å andra sidan hade tjejen förmodligen inte legat okontaktbar på golvet heller.

Det finns positivt och negativt med alkohol.

Som avslutning, Glee sjunger Ke$has “Tik Tok”, i senaste avsnittet “Blame it on the alcohol“, säsong 2. Innan gruppen går upp på scen och kör låten för hela skolan dricker de alkohol eftersom de fortfarande är bakis efter den föregående nattens festande. Det slutar sådär. (I övrigt ett riktigt nummer med en av Glees två bästa dansare, Heather Morris.)

httpv://www.youtube.com/watch?v=z8zSZ1k-sOo

Och när vi ändå är på Glee, samma avsnitt, låten som döpte avsnittet:

httpv://www.youtube.com/watch?v=sYbooaaT7fo

2 Thoughts on “Kravall och alkohol

  1. Nej men usch vad tråkigt! Med tjejen alltså, för övrigt är det ett väldigt bra Glee-avsnitt!

    Kravall är rätt så smutsigt på alla sätt och vis, men jag tror fortfarande på att alla tillställningar kan vara roliga. Fast, som du säger så kan ju utspilld öl, raggningsräder, spyor och krampande tjejer dra ner helhetsbilden…

  2. admin on 4 March 2011 at 16:10 said:

    Jo, det var lite trist. Men sjukvårdarna tog henne väl omhand, så jag hoppas att det gick bra.

    Jag fick öl spilld på mig, tårna intrampade, och ett hånglande par som höll på att välta mig i sin iver att utforska varandras munhålor :p Men det var en kul kravall :)

    Ha det bäst i USA ;)

Kommentera!

Post Navigation