All animals are equal

Följer den fortsatta utvecklingen av tragedin i Norge. I fredags satt jag hos min brukare som alltid har radion igång på nån av SR-kanalerna, och således blev jag uppdaterad snabbare än vanligt av att nyheterna sändes. Som alltid då den här typen av saker känns det overkligt. Det började med sprängningarna och fortsatte med skjutningarna och det gör mig illamående. 92 döda verkar vara slutsiffran just nu. Facebook fylls av profilbilder med norska flaggan och grupper som hedrar offren.

I fredags dog också sångerskan Amy Winehouse, vilket fyllt Facebook med “R.I.P. Amy Winehouse“-meddelanden.

Igår skedde en stor tågolycka i Kina då ett tåg körde av en bro. Olyckan krävde 35 dödsoffer och ytterligare minst 210 skadade.

I förra veckan sprängde någon en bilbomb i Karbala i Irak. Tre människor dog.

Den 29 juni drabbade tusentals demonstranter samman med polis i Kairo, i samband med en minnesceremoni för de som dött under revolutionen mot Murbarak. 120 personer vårdades dagen efter på sjukhus, över tusen hade skadadats.

All animals are equal but some are more equal than others.

Citatet är från “Animal Farm” av George Orwell och har sedan jag läste boken i våras etsat sig fast i min hjärna. Den är tillämpbar för det mesta, har jag märkt.

Tragedin i Norge är en tragedi, utan tvekan. Men anledningen till att min Facebook fylls av Norge-flaggor är för att det är nära, det är påtagligt, det är i vår vardag. Protesterna i Egypten, tågolyckan i Kina, bilbomben i Irak – allt detta är för långt från vår verklighet och vår vardag. Det finns ingen möjlighet för oss att känna lika mycket för alla människor i hela världen, men när saker som Norge sker i miljöer som är lika vår verklighet, då kanske vi också ska tänka efter. För de tre människorna som dog i Irak är inte mindre värda än de som dog i Norge. De tre människorna är inte heller mindre värda än Amy Winehouse, som av allt att döma knarkat ihjäl sig helt självvalt.

Människorna i Kina, Irak och Egypten är längre bort, i en annan vardag än den vi har. Men någon gång kanske vi ska skriva en “Jag minns offren i Kina/Irak/Egypten”-uppdatering också.

Kommentera!

Post Navigation