Amerika går baklänges

Lite då och då, när hjärnan är mos och jag inte har något bättre för mig (det händer faktiskt) tittar jag på skvallertidningarna i USAs hemsidor. Det bör man inte göra om man vill ha alla hjärnceller i behåll egentligen, men vi har alla laster som tynger oss.

I en nyhet beskrivs Lea Micheles senaste tidningsomslag för Cosmpolitan. Om ni inte tittar på Glee lär ni inte ha en aning om vem Lea Michele är, men poängen är att i serien spelar hon en good girl som inte tänker ha sex förrän hon är minst 26, eller vad det nu var hon sa i något avsnitt. Präktig är bara förnamnet. Hursomhaver så är skådespelerskan givetvis inte riktigt lika präktig, utan gör tidningsomslag som alla andra kändisar – hon visar hud. Jag kan väl inte påstå att jag är överdrivet förtjust i omslaget, men det har mindre att göra med att det är hud hon visar (är vi inte ganska vana vid det?) så mycket som med att hennes perfekt Photoshop-at släta bröstkorg (inte bröst; bröstkorg) är i blickfånget, snarare än ansiktet. Det blir en skum bild.

De konservativa föräldrarna i USA går givetvis i taket och tycker att det är för jävligt att deras barn som tittar på Glee ska gå till affären och se seriens största stjärna så avklädd. Och fine, jag köper det. Det är för mycket hud och tjejer bedöms alldeles för mycket på utseende. Jag diskuterade igår vackra/söta/snygga/sexiga kändis-tjejer med vänner på en förfest, varefter vi lite senare försökte oss på killar istället, men landade i att killar inte alls kan bedömas på samma sätt, för killar värderas i större utsträckning efter vad de gjort – musik de gjort, roller de spelat – medan tjejer direkt kan bedömas utseendemässigt.

Men i Cosmos intervju med Lea Michele frågar de tydligen henne också om “den perfekta kvällen”, vilket tydligen lett till följande:

Michele drew additional ire by telling the women’s mag that her “perfect night” would include the adult activities of drinking a glass of wine and skyping with boyfriend Theo Stockman, 26.

Denna 24-åriga tjejs perfekta kväll består av att dricka ett glas vin och att Skypa med sin pojkvän? Och detta gör de konservativa förbannade? Ärligt talat?

-headdesk-

Om de konservativa föräldrarna kommit till vår BVC-fest igår hade deras huvuden förmodligen exploderat. Det var definitivt inte “ett glas vin”. Lambo med fulvin innan sittningen ens kommit igång… Och jag kan lova att en stor majoritet av de konservativa föräldrarnas barn gör exakt samma sak, även om föräldrarna är blinda och döva. Struts-varianten med huvudet i sanden är mäkta populär bland föräldrar och de drar sig helst inte till minnes hur de själva betedde sig i ungdomens fagraste vår.

I en annan artikel, där Elton Johns (och hans make David Furnishs) nyfödde son presenterades, faller USA ytterligare i framsteg. Kommentarerna är så att vilken fritänkande och öppen människa som helst borde börja gråta. Det är ett välkänt fenomen att möjligheten att kommentera mer eller mindre anonymt på internet gör att folk säger både det ena och det andra som de inte gjort ansikte mot ansikte och ingenstans blir väl det så tydligt som när det handlar om hat och avsky mot till exempel homosexualitet. Mest skrämmande är dock inte de som kommenterar med knappt begripliga, grammatiskt katastrofala uttalanden, utan snarare de som är vältaliga:

It does not matter whether Elton and David love the baby; I am sure they do. It makes no difference whether they will be good parents; I am sure they will. What matters, Melanie, is that by printing such a cover, UsWeekly is putting its imprimatur on an immoral lifestyle. Over the past three decades, there has been a focused effort to remove homosexuality from the list of immoral conduct. But our morality is rooted in the Bible and specifically in the Judeo-Christian ethic. It is the same moral code that allows us to classify murder and theft as immoral. Homosexuality undermines society’s moral structure (just as, for example, incest does: do you support legalizing incest?).

~ Avi Goldstein, första sidan av kommentarer

Med varje steg framåt – att Dont’ ask, Don’t tell förhoppningsvis snart försvinner till exempel – blir det två steg bakåt. Vår moral kommer från Bibeln? Jag måste då ha absolut noll i moral, för jag har aldrig läst Bibeln och förutom något dop och något bröllop har jag knappt aldrig varit i kyrkan. Därmed borde jag ha mycket stora problem att förstå att mord och stöld är omoraliskt.

…igen, huvud, möt bord. Upprepa.

Och hur kan inte föräldrarnas kärlek och förmåga att ge barnet en god uppväxt vara det enda som räknas? I ett flertal kommentarer uppkommer den eviga “ett barn behöver en mamma och en pappa” som argument mot homosexuellas rätt att få adoptera. Som vanligt bemöter jag den med ett, “Vad tycker du då om alla ensamstående föräldrar som uppfostrar barn på helt egen hand, utan inblandning av den andra/andre föräldern?” Familjer där en förälder dör, eller lämnar familjen, eller helt enkelt inte vill vara involverad från början? Oavsett om det är modern eller fadern kommer det ju då att “saknas” en förälder. Skulle det på något sätt innebära att barnet i fråga växer upp “fel”?

Vad gäller incest är det en helt annan fråga som jag borde skriva om i ett helt eget inlägg. Läste en bok i somras, Syskonkärlek, som fick mig att fundera ganska mycket på saken. Som det är är det här alldeles tillräckligt långt för idag, så jag lämnar det här.

Kommentera!

Post Navigation