Amsterdam

För snart två veckor sedan skulle jag och maken åka till London. Det var inte så mycket planerat inför det, åtminstone inte från min sida, eftersom jag blivit tillsagd att låta bli att planera så mycket, och bara ta det som det kom för en gångs skull. När jag ändå ville kolla på nån musikal att se möttes jag av himlande ögon och kommentarer om att låta bli.

Så jag lät bli.

Och det var väl tur, för när planet mellanlandade i Amsterdam (från Linköping till London går antingen via Amsterdam eller Köpenhamn) och vi kom av flyget meddelade maken min att vi inte alls skulle vidare, utan den överraskning han pratat om i flera veckor om inte månader, var att vi istället skulle till Amsterdam.

Där gick jag med hakan i golvet och försökte greppa just hur blåögd jag tydligen är.

Det blev himla bra att vara sådär blåögd.

Vi kom till Amsterdam redan vid halv nio-tiden, eftersom flyget går hemskt tidigt kl 06.10, och efter snabb incheckning på det fina hotellet dumpade vi väskorna där och begav oss ut för att hitta frukost och undersöka staden. L har varit där tidigare, men det har inte jag. Han hade ett favoritställe för croissanter så vi började där, och de var verkligen väldigt goda med ost och skinka. Man blir dock inte så mätt på croissanter, så vi hittade snart ett annat trevligt ställe – Amsterdam har typ åttamiljoner caféer och bara hälften av dem är “coffee shops” som inte alls har mycket med kaffe att göra – där vi åt nybakat bröd med mozzarella och tomat och drack varm choklad.

Sedan gick vi. Och gick och gick och gick och gick, och stannade för mat när vi hittade något kul. Det regnade lite grann, så vi köpte ett paraply, för om det är något som är bra för att det ska sluta regna så är det paraply. Vi tog traditionella kanalbilder så klart. Vid tvåtiden ringde hotellet och meddelade att rummet var klart, och eftersom vi var väldigt trötta vid det laget gick vi “hem” och bodde in oss i rummet. L hade hittat ett fantastiskt fint rum som vi var i ett par timmar – jag sov lite eftersom vi gått upp klockan fem.

Traditionell kanalbild :)

Traditionell kanalbild :)

Vårt rum på The Dylan

Vårt rum på The Dylan

På kvällen gick vi på Vinkeles, hotellets restaurang och den högst rankade restaurangen enligt TripAdvisor i hela Amsterdam. Det förtjänade den. Vi åt en niorättersavsmakningsmeny, som blev något fler rätter i och med de många små mellanrätterna de serverade. Det var fisk, det var sniglar (okej, säkert jättegott om man kan bortse från att det är sniglar, men det kunde varken jag eller L göra riktigt, så njaaa), duva, och japansk Wagyu. Det var en hel upplevelse att äta, och servitriserna var väldigt duktiga. Det var en riktigt härlig kväll och dessutom en av de första barnfria kvällarna på mycket länge.

Drink innan middagen på Vinkeles.

Drink innan middagen på Vinkeles.

Efter Vinkeles gick vi till Red Light District. Man kan inte vara i Amsterdam utan att se Red Light. Och det var mycket konstigt. Att titta på kvinnor ståendes i sina små burar, som om vi tittade på djur på zoo (som även det är ett konstigt sätt att ha djur). En del stod och åmade sig, försökte förföra, andra satt i sina underkläder och fipplade med telefonerna. Jag läste på när vi varit där att de är egenföretagare som hyr in sig i sina bås och att det är relativt få knarkare bland dem. Majoriteten gör det således frivilligt. Det kändes ändå mycket märkligt.

På lördagen sov vi utan att bli väckta av ett barn, vilket var himmelskt. Vi gick på museum och såg först en utställning med gatuartisten Banksy. Intressant utställning och spännande bilder. Senare hittade vi ett tryck av en av hans mest kända bilder (barnet med ballongen) som vi köpte. Vi besökte också Rembrandts hus, där han bodde och arbetade. Och i övrigt gick vi en massa. Vi tänkte ta en kanalbåtstur, men det blev aldrig av. Vi har det kvar till nästa gång…

Mer kanalbild, men bättre väder!

Mer kanalbild, men bättre väder!

Banksy-utställning

Banksy-utställning

Sista dagen, söndagen, besökte vi Rijksmuseum och såg konst av allehanda konstnärer, bland annat Rembrandt. Det fanns en del helt enorma målningar. En del var bra, annat mindre bra. Till slut fick vi lite konst-intox och var tvungna att gå därifrån. Vi gick inåt stan igen och åt italienskt till lunch på en liten trevlig restaurang, och sedan efterrätt på ett helt underbart litet ställe, The Happy Pig som serverade pannkakor med färska jordgubbar och choklad- eller kolasås (bland annat; det var det vi åt). Servitrisen gick omkring och sjöng i högan sky och verkade allmänt lycklig. Får ju sägas att varje gång man mötte någon väldigt lycklig holländare började man undra om de var höga. Blir liksom så när varje kvarter har en “coffee shop”.

På Rijksmuseum.

På Rijksmuseum.

L med sin pannkaka på The Happy Pig.

L med sin pannkaka på The Happy Pig.

På kvällen tog vi vårt handbagage och gick till stationen, och flyget gick precis som det skulle. Mycket trevligt att landa i Linköping – från det att vi kom av planet tog det tio minuter innan vi rullade upp väskorna för uppfarten till vårt hus.

En helt underbart fantastiskt grym helg!

3 Thoughts on “Amsterdam

 1. Nina on 21 July 2016 at 10:07 said:

  Hej!

  Jag undrar om du har skrivit något om vilken litteratur du tycker har varit bra under läkarprogrammet? Jag börjar T1 till hösten och har börjat läsa runt lite om vilken kurslitteratur som rekommenderas, men känner mig fortfarande ganska vilsen.

  Du får gärna dela med dig av dina tankar kring kurslitteratur, i synnerhet inom biokemi och cellbiologi.

  Tack för en bra blogg!

  Nina

 2. admin on 21 July 2016 at 10:57 said:

  Hej!

  Kul att du gillar bloggen!

  Jag har nog skrivit här och var om enskilda böcker, men inget mer genomgående. Medicinlänkar på nätet finns rekommenderade här.

  Generellt tycker jag att man, framför allt i början, kan vänta med att köpa kurslitteratur. All kurslitteratur finns på biblioteket, så man kan få en känsla för vad man gillar. Det tenderar också att växla, t ex gällande fysiologi där två av de stora böckerna är Guyton respektive Boron. Många gillade den ena först och den andra senare. För biokemi, som jag inte läst sedan T1, tror jag att Champe är enklare än Stryer, men jag vet inte vilka böcker som utkommit sedan jag läste ämnet. För cellbiologi köpte jag Essential Cell, även om det finns kursansvariga som hävdar att den inte alls är djup nog, utan att man ska ha mastodontboken The Cell. Själv hade jag inte orkat igenom ens ett kapitel i den boken.

  För anatomi finns flera olika uppslagsverk, där jag föredrar Thiemes medan min man är såld på Sobotta. En smaksak, vilket man gillar bäst i bildern (finns även andra).

  Ju längre in på terminerna man kommer, desto färre böcker kändes det som att jag köpte (bortsett från T11, eftersom det hade ämnen som jag verkligen är intresserad av och jag ville ha böckerna för framtiden).

  En bok jag rent generellt kan rekommendera är Klinisk kemi, som var användbar flera terminer.

  I Linköping (om du ska läsa här) får man väldigt breda kursboksrekommendationer, där böckerna överlappar, eftersom man läser enligt PBL och ska hitta informationen själv. Därav kan man länge känna sig vilsen. Därför, låna/läs på biblioteket och hitta vilken typ av böcker som passar dig bäst. Jag började oftast med enklare böcker, gärna på svenska, för att få en översikt, och när jag fattade grunden gick jag vidare med de engelska böckernas fördjupning eftersom de svenska många gånger inte går tillräckligt djupt.

  Hoppas det hjälper lite!

  Camilla

 3. Nina on 21 July 2016 at 16:14 said:

  Tack så mycket för ditt svar! Nu har jag lite mer kött på benen :)

Kommentera!

Post Navigation