Anatomi, vår, muffins!

Det är en fin solnedgång utanför fönstret! Massor av färger, rosa och lila och blått och orange. Det har inte varit en vacker solnedgång här på länge, så jag bara njuter. Likadant njöt jag tidigare idag av den klarblåa himlen och den varma solen – det känns nästan som vår. Sakta men säkert försvinner snöhögarna bort från vägkanterna och blottar soggigt gräs. Det börjar till och med synas skott på träden!

Jag roar mig med anatomi. Och blod. Ungefär lika stora delar av varje. De senaste basgruppsfallen har handlat om blod på olika sätt – hemostas, hematom, trombocyter, koagulation… spännande och ganska överskådligt. Kommer dock svära högt över alla faktorer som har med koagulationen att göra när det är dags för tenta-p och man ska lära sig det utantill – det är ju inte så enkelt som att faktor I aktiverar faktor II som aktiverar faktor III, utan istället börjar det med faktor XII som aktiverar faktor XI som aktiverar faktor IX… och så vidare. Dessutom är det bara en av två aktiveringsvägar. Givetvis.

Koagulationskaskaden!

Anatomi kör jag mest med mina Thieme’s Flash Cards (finns på Lycknis, billigast där, men jag orkar inte leta upp dem där; korkad hemsida – ska ni köpa så kolla ISBN-numret [9781604062151] så att det är rätt). De är helt enkelt bäst i världen. Har de delar vi hittills gått igenom trädda på den praktiska ringen man får med korten, så att man inte behöver ha dem liggande fritt.

Min grund för att lära mig anatomin den här terminen.

Vi har gått igenom skuldra, arm, hand, höft och lår. Underarmen har alldeles för många muskler (19 st) och handen är mest bara jobbig även om jag faktiskt lyckas trycka in skelettdelarnas namn i huvudet. Jag är inte bra på glosor och det är det det här känns som, även om det finns logik och system. Trapezoideum må betyda trapetsliknande för att benet är just trapetsliknande, men det hjälper inte mig särskilt mycket. I just don’t see it.

Jag har satt i system – i två dagar i alla fall och tänkte fortsätta med det, nu när det är ljust nog ute att kunna se vad det står på korten – att plugga anatomi när jag går till och från skolan. Det innebär någonstans mellan 20 och 30 min anatomiplugg per dag. Vilket ju känns bra. Produktivt. Och nödvändigt. Och dessutom är det ganska kul när jag känner att det går framåt.

Den andra boken jag har för anatomiplugg, som syns på bilden, är Rörelseapparatens anatomi. Dyr men bra och dessutom på svenska, vilket man inte är bortskämd med.

I andra nyheter roar jag mig i köket. För att göra något icke-muffinsaktigt testade jag ett recept på sötpotatissoppa häromdagen. Det är lågt GI och jag har velat testa det ett tag. Var väldigt enkelt och blev riktigt gott! Receptboken heter Klaras goda GI-dagar och innehåller en hel hög GI-vänliga recept.

Sötpotatissoppa med lax.

Och så gjorde jag så klart muffins också. Den här gången blev det chokladmuffins med choklad. Har lite problem med hur länge de ska vara i ugnen; första gången var det precis över 14 minuter och då blev kanterna stenhårda men mitten ganska lagom geggig, andra gången på 12 minuter var toppen bra men resten typ smet fortfarande… Så, 13 minuter nästa gång. Oavsett vad är de fullt ätliga, måste jag säga. J proppade i sig fem på en kväll, plus den äpple-kanel-muffin som var kvar från förra baket. Chokladmuffinsarna var också populära vid fredagens basgrupp.

Chokladmuffins!

I övrigt tränar jag och har en generellt mycket bättre vecka den här veckan än förra. Har börjat kolla på en ny TV-serie, Mr Sunshine, som är Matthew Perrys nya komediserie. Pappa, eventuellt passar den dig. Och alla andra som gillar Matthew Perry som… sig själv, typ. Jag antar att han spelar sig själv mer eller mindre, för han spelar alltid ungefär samma roll. Så alla som gillade honom i Vänner kan kolla på den. Där är lite festliga karaktärer – kanske framför allt Allison Janney som konstant påtänd chef. Mycket underhållande med tanke på att min främsta association gällande henne är som extremkapabla CJ Cregg i The West Wing.

Imorgon är det stadietenta – vilket innebär att försöka leta upp svaret på en fråga man inte är särskilt eller alls intresserad av genom sökningar på PubMed och andra håll; det lär vara svårt att kugga denna stadietenta, till skillnad från Stadie II-tentan – men lite tråkigheter får man ta. På torsdag ska jag få vara med på operation, om allt går som det ska! En av våra basgruppshandledare är kirurg och vi ska få vara med och titta på. Givetvis inte göra något, men det är ju coolt nog att få kolla på :)

På lördag är det Goldfever 2011, en av MedSex organiserad kravall. 70-talstema. Ska bli riktigt roligt!

Tänkte skriva om Tangled här, men det får bli ett eget inlägg. Alldeles för långt här redan. Avslutar med mys!Tara:

 

How you doin'?

One Thought on “Anatomi, vår, muffins!

  1. Jones on 15 March 2011 at 23:59 said:

    Muffinpåsen jag fick med mig hem tog slut 1.5 dag senare (och varade så länge enbart för att jag glömde bort dem i en dag), så helt klart fullständigt godkända och definitivt mmmmumsiga!

Kommentera!

Post Navigation