Antibiotikaplugg

Dagen hittar mig med näsan i anteckningarna om luftvägssjukdomar. Fan vad det är mycket på immuntemat.

Senaste basgruppsfallet handlar om antibiotika, vilket är intressant men samtidigt skrämmande, för varenda typ av antibiotika följs av en rubrik som heter “Resistens”. Det skrämmer mig mer än allt det där vi hade uppe under miljömedicin med PCB, buller, kadmium, och sånt, även om man satt under FoF och undrade vad man egentligen kan stoppa i sig som inte är förgiftat. Man kanske skulle bli vegetarian, tänkte jag när de sa något om gifter i kött, men sedan kom alla gifter som finns i bladgrönsaker och i jorden rent allmänt och till slut konstaterade jag att det är väldigt farligt att leva och således tänker jag fortsätta äta det jag känner för.

Men antibiotikaresistens. Hu. Vi är så vana vid att man om man får en bakterieinfektion kan få antibiotika och så några dagar senare är bakterien utslagen. Men det fanns ju en tid innan antibiotika and it wasn’t pretty. Man dog av alla möjliga infektioner som vi idag rycker på axlarna åt. Nu blir fler och fler bakterier resistenta…

Å andra sidan, det är också del av livet. Igen, det är farligt att leva – man kan ju dö.

Det är som sagt spännande att läsa antibiotika också. Det är lite som när vi läste diabetes – antibiotika (och diabetes) är saker som hela tiden nämns, men jag har inte haft koll på hur de funkar, vilket gjort det till ett litet mysterium. Som när det står om pneumonierna att penicillin är förstahandsval, men om man misstänker Mycoplasma pneumoniae som bakomliggande bakterie så ska man ge tetracyklin eller makrolid. Det fattar man ju inte om man inte vet att a) M. pneumoniae har ingen cellvägg och b) penicillin är ett β-laktamantibiotikum som går mot cellväggen på bakterier. När man vet båda dessa saker blir det hela mycket enklare.

Har hittat lite bra videos på YouTube om antibiotika förresten:

Och denna sida: Handwrittentutorials.com, med massor av bra, korta videos inom medicin, med den där roliga grejen att han gör anteckningar under tiden. Översiktligt och enkelt. Inte antibiotika, men immunsystem och en massa annat praktiskt för en medicinstudent som glömt T2:s immunologi (läs: jag).

Exempel:

Har sålt flera T3-kompendier de senaste dagarna – och till och med T4-kompendiet, som inte är klart än – vilket gör mig så glad. Hoppas att folk tycker att de hjälper. T2-anteckningarna finns gratis, som tidigare.

Kommentera!

Post Navigation