Årsbokslut 2015

Det kan ju inte annat än konstateras att det största som hände 2015 var att jag blev mamma. Men det hände ju lite annat också, så ett årsbokslut kan ju vara trevligt att göra.

Januari. Vårt andra ultraljud för att se bebisen i magen. Ungen totalvägrade att visa om det var en flicka eller pojke, så L konstaterade att det måste vara en tjej, så envis som den var. Jag var själv helt övertygad ända från början om att det skulle bli en flicka, så jag sa inte emot. Förutom det innebar januari en T9-tenta (godkänd), start av T10, och massssor av flyttkartonger. Flytten från lägenheten till huset närmade sig och aldrig har vi haft så mycket grejer som när vi skulle flytta…

Paus i T9-tenta-P, med grillning med släkten.

Paus i T9-tenta-P, med grillning med släkten.

Februari. Flytt till huset. Jag pluggade heltid, L jobbade heltid, och på en helg skulle det mesta flyttas från lägenheten till huset. Papper skulle skrivas, både för att köpa huset och för att sälja lägenheten, nycklar överlämnas. Abonnemang flyttades och tecknades och mycket, mycket mer. Vi målade om väggar och det slipades golv. Flytthelgen fick vi hjälp av Ls bror och kompisar för att flytta. Själv var jag ganska gravid och hade foglossning, så jag var hänvisad till att packa ner och upp. Vi hade inte tillräckligt med flyttkartonger, så L och jag åkte ett antal gånger mellan lägenheten och huset veckan innan stora flyttlasset gick, och det tömdes kartonger i rasande hastighet för att åter fyllas.

Evolution of a living room.  Ursprung, målning, lite möbler. Fortfarande ganska kalt...

Evolution of a living room. Ursprung, målning, lite möbler. Fortfarande ganska kalt…

Källarkaos.

Källarkaos.

Mars. Det var väl inte direkt så att vi kommit tillrätta i huset, men lite mer ordning var det. L fick gräva upp alla 33 metrarna uppfart vi har för att gräva ner en fiberkabel för att vi skulle få bredband (tidigare ADSL, inte särskilt kul). Vi införskaffade barnvagn. L cyklade tolv timmar spinning i sträck för något gott ändamål. Jag fortsatte på T10, vilket jag aldrig var överdrivet förtjust i.

April. L fyllde 29 år och fick en hängmatta. Mina föräldrar och lillebror var på besök över påsk och sedan åkte jag och L till London för att hälsa på mamma och pappa där. Vi åkte London Eye och gick långa promenader.

Lillebror på besök.

Lillebror på besök.

I Kew Gardens.

I Kew Gardens.

Middag på Hedony i London.

Middag på Hedony i London.

På promenad i London.

På promenad i London.

Maj. Jag hade min psykiatriplacering och den 25 maj skrev jag bildtentan, som jag var fullständigt övertygad om att jag kuggat. Vi inredde barnrummet inför nedkomsten som var planerad till den 31 maj, medan jag fortsatte plugga eftersom jag hoppades hinna skriva T10-tentan också. L och jag köpte konst på Östergötlands konstrunda och annars var det nog mest bara plugg, både med placering, fältstudie, och en hel massa tentaplugg. Således en ganska ospännande månad, förutom den lilla detaljen att vi var beräknade att bli föräldrar på månadens sista dag.

Någon vecka innan beräknat födelsedatum.

Någon vecka innan beräknat födelsedatum.

Juni. T10-tentan skrevs den 5 juni och några kursare var övertygade om att jag skulle föda barn i tentasalen… Det gjorde jag inte, utan Liten väntade ytterligare några dagar till den 9 juni innan hon bestämde sig för att göra entré. Och sedan blev livet annorlunda. All tentastress var borta (även om jag någon vecka ytterligare var övertygad om att jag skulle få skriva om bildtentan, tills det visade sig att de sänkt godkäntgränsen en aning vilket gjorde att jag halkade över och klarade den) och utbytt mot en liten liten liten bebis. Eller ja, hon var väl rätt normalstor på 3,3 kg och 49 cm, men ändå. Liten. Och sedan började vi lära känna varandra. Stolta nyblivna morföräldrar hälsade på, liksom farföräldrar som visserligen har sju barnbarn sedan tidigare men som icke desto mindre blev förälskade i vår lilla dotter.

Stolta nyblivna morföräldrar.

Stolta nyblivna morföräldrar.

Midsommar med stolt far och faster.

Midsommar med stolt far och faster.

Och samtidigt fick vi lite mer ordning hemma med bord, stolar, gardiner och tavlor på väggarna.

Och samtidigt fick vi lite mer ordning hemma med bord, stolar, gardiner och tavlor på väggarna.

Juli. När L återgick till jobb åkte jag tåg med Liten till Barsebäck och var där och fick sova ut och avlastas av de nyblivna morföräldrarna. Sommarväder och mycket trevligt. L och jag firade tvåårig bröllopsdag med picknick.

Liten och morbror.

Liten och morbror.

Augusti. Vi hade namngivningsfest för Liten och Litens kusin. Det var strålande sol för första gången på länge och det bjöds på grillat och tårta. Sedan var vi på LHC:s första isträning som är “tradition” i vår familj. Jag fyllde år, vilket var betydligt lugnare i år. L hade semester, så vi gjorde utflykter till Gränna och Jönköping, och vi var på ljuvligt bröllop i Stockholm. Skolan började för mina kursare, och det kändes konstigt och lite jobbigt att sitta kvar hemma, även om anledningen till att jag var hemma var väldigt söt och härlig.

Glass dagen efter namngivningen med lillebror.

Glass dagen efter namngivningen, med lillebror.

På LHC:s första isträning i mundering...

På LHC:s första isträning i mundering…

Första kvällen utan barn!

Första kvällen utan barn!

September. E blev tre månader gammal och både mormor och farmor satt barnvakt en del, eftersom jag var klinfys-amanuens och basgruppshandledare på Cellstrimman. Jag gjorde den coolaste tårtan jag hittills skapat, “tackto-tåtan”, och Liten började på babysim. Kräftskiva hos familjen S, utan roliga hattar och med sushi (således mer åt skaldjursskiva än kräftskiva, även om ett gäng kräftor också fick sätta livet till). Eftersom jag fick spel på att vår källare var oigenomtränglig med alla grejer överallt, och vi kunde aldrig hitta vad vi letade efter, så påbörjade jag Projekt Källare som sedan pågick ett bra tag under hösten.

Traktortårta

Tackto-tåtan.

Oktober. I oktober började jag känna att jag faktiskt kunde slappna av och vara ledig. Det var vid det här laget den längsta sammanhängande ledigheten jag haft sedan jag började skolan vid sex års ålder, och jag började komma ner i varv. Jag behövde inte ha något att göra varje dag. Jag behövde inte träffa folk varje dag. Att vara mamma till Liten räckte, och det har sedan dess fortsatt räcka. Visst var och är det trevligt att träffa folk och prata något annat än dada, men det är inte alls ett måste alla dagar i veckan. Så i oktober tror jag inte att det hände särskilt mycket. Jag gick på kör på onsdagskvällarna (Joyvoice) hela hösten, vilket var ett trevligt avbrott (ännu trevligare när kompis H hängde på), och annars tog jag det lugnt. Fixade i källaren en del, skötte hushållet, och L jobbade på i Motala.

November. Fortsatt lugn. När L var på proteskurs en vecka roade jag mig med att tvätta allt Lego och Brio vi ärvt från mammas och pappas vind, och någon vecka senare var källaren färdigsorterad. Tre osorterade flyttkartonger tillhörande L kvarstår. I slutet av månaden flög jag med Liten till England och mormor och morfar, där vi var ett par dagar för god mat och promenader och en del shopping. Vi åkte därifrån till Malmö, där vi mötte upp med L som skulle på kurs, och lillebror som fyllde trettio. Två tårtor för att fira det senare.

Källare ordnad!

Källare ordnad!

Stolt mormor testade sjalen och tyckte den var kalasbra. E sov gott i den som vanligt.

I London – stolt mormor testade sjalen.

Båda tårtorna.

Lillebrors 30-årstårtor.

December. Under årets sista månad fick vi vår nya kassett installerad i vår öppna spis, och sedan dess har brasorna gått varma. L avslutade sin randning i Motala med ytterligare tårtor, och jag sjöng i Joyvoices slutkonsert med 599 andra. Liten började bli stor, hela sex månader gammal. Musikhjälpen kom till Linköping och jag deltog i Joyvoices flashmob för ändamålet, dagen innan mamma, pappa och lillebror kom för att fira jul med oss. Vi åt julbord på Shin Nori, vilket verkligen rekommenderas för alla som inte är så förtjusta i julbord, för det har ingenting med julbord att göra. Det är mer en asiatisk buffé med mängder av sushi och mumsig sashimi. Efter julen med min familj följde julen med Ls familj, vilket var ganska lugnt och skönt med mängder av folk (tio vuxna, åtta barn, två hundar). L jourade i mellandagarna och sedan avslutade vi året hemma hos familjen S med Litens kusiner, med en trött bebis som sov genom tolvslaget men som fick chansen att se fyrverkerier tidigare på kvällen och var mer chockad än road.

H och jag på Joyvoice-konserten.

H och jag på Joyvoice-konserten.

Första brasan :)

Första brasan :)

På det stora hela, ett väldigt, väldigt, väldigt bra år. Here’s hoping att nästa blir lika bra – eller varför inte ännu bättre? Framåt ser vi bland annat Ls 30-årsdag, Litens första födelsedag och min läkarexamen…

Kommentera!

Post Navigation