Ask med IQ badboll

I gårdagens Corren kunde man återigen konstatera att vår justitieminister inte borde vara justitieminister. Om vi nu inte kan tillsätta posten med någon som faktiskt har en juristexamen, kan vi då inte åtminstone tillsätta posten med någon som har lite mer än IQ badboll?

Rubriken är, “Ny fotolag kan göra fotografen kriminell“. I den lilla informationsrutan kan man läsa följande:

Straffbestämmelsen gäller den som kränker den enskildes integritet genom fotografering eller olovlig bildupptagning inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme.
Bestämmelsen föreslås också gälla bildupptagning som oavsett plats sker påträngande, närgånget eller dolt.

Anledningen till att lagen läggs fram förefaller vara för att stoppa nätmobbare, eller något i den stilen. Jag är inte riktigt säker.

Det finns två stora problem med en sådan lag:

1. Den är sjukt luddig (som påpekas i Correns artikel). Så fort man kommer in på det alldeles fantastiskt överanvända ordet “kränkning” är man ute på farlig mark. Mitt främsta minne av idiotin med “kränkning” är kvinnan som i en insändare i en tidning skrev att hon var kränkt eftersom det inte fanns skor i hennes storlek i skoaffären. Jag tror att jag skrev om det i bloggen, men hittar just nu inte inlägget. Oavsett vilket så belyser det med all önskvärd tydlighet den problematik som ligger bakom ordet “kränkning”. Vem är det som avgör vad som är kränkande? Är det fotografen i fråga, eller är det objektet? Eller blir det en prövning för domstolen? Hur ska någon fotograf kunna våga ta några bilder i lite mer krävande situationer, om det är objektet som ska avgöra om det är kränkande? Vad händer med vår pressfrihet och vårt samhälles öppenhet – som bygger på offentlighetsprincipen, inte på att saker skall vara förbjudna och sekretessbelagda – om vi sätter ögonbindel på våra fotografer?

2. Om det nu är till för att komma åt nätmobbning, där elever filmas/fotograferas under faktiskt kränkande förhållanden (avklädda, på toa, all annan skit som barn gör mot andra barn), är det verkligen så att Beatrice Ask tror att en lag som denna ska ge någon effekt? Sverige har försökt med lagar för att stoppa fildelningen, men den är numera högre än innan IPRED och FRA kom till. Flera länder vill att Wikileaks ska stänga, vilket bara leder till att spegelsiter poppar upp över hela internet. Och så vidare. Internet har visat, gång på gång, att lagar inte funkar på samma sätt där som utanför internet.

Att komma åt nätmobbning genom en lag är bara dumt. Det är att behandla symptomet istället för den bakomliggande orsaken. Dessutom är en stor andel av de som deltar i denna mobbning inte straffmyndiga.

Dumt förslag och dummare justitieminister. Detta förslag sällas till en högst ofördelaktig hög av dumheter hon hävt ur sig, med ‘färgade kuvert till misstänkta sexköpare för att “Det är lite grann att du får skämmas på torget”‘ som flaggan i topp. Den personliga integriteten ska givetvis värnas om, men det här tror jag inte är rätt sätt.

Kommentera!

Post Navigation