ATLS-markör och T6

T6-arbetet ser nu ut att ordna upp sig alldeles förträffligt. Tre olika projekt finns uppradade för mig att ta mig an, alla projekt som min blivande handledare Fredrik Nyström vill ha gjort, allra helst i förrgår. Vid intresse finns möjlighet att fortsätta under sommaren, vilket gör att jag nu har inte bara ett utan två sommarjobb uppradade. Förhoppningsvis går de att kombinera, för jag trivs så bra på akuten och vill fortsätta där, men projekt två hos Nyström lockar samtidigt rejält. Till en början blir det dock, förutsatt att den pilotstudie som nu ska dra igång ger någon typ av resultat, den studie som vi kort kallar Köldstudien. Mer om den lär komma.

Idag var jag ATLS-markör. Advanced Trauma Life Support. Började redan 7.30 eftersom vi skulle hinna få vårt scenario och sedan även sminka den som skulle vara patient. Det var knivskador, trafikolyckor, fallskador och annat kul. Samtliga stora trauman, uppenbarligen, eftersom kursen heter som den gör. Kursdeltagarna lär sig principen om ABCDE (Airway Breathing Circulation Disability Environment) och att jobba utifrån denna då de får in ett trauma. Sista momentet är en praktisk tentamen där de går in ensamma i ett rum 0ch möter en ledare samt två markörer. Jag lekte sjuksköterska som var helt ny på jobbet, första dagen efter utbildningen. Vi fick in en fallolycka som skulle tas omhand. Jag fick vara behjälplig med diverse nålsättningar, Ringer-hängande, huvudhållande, och klädklippning. Med mera. Kände redan från början att jag faktiskt hade lite koll på situationen (kände mig inte särskilt “ny”) och efter åtta omgångars repetition som visserligen inte var helt exakt lika så hade jag ändå lärt mig en hel del. Alltid bra att veta hur en skallbasfraktur yttrar sig, till exempel. Så det var givande och skoj.

Hemma har det inte alls blivit något plugg, vilket det borde blivit. Jaja, sånt är livet ibland och jag hann faktiskt med allt jag behövde inför basgruppen redan igår. Får väl bli mer ordentlig imorgon. Å andra sidan känner jag mig denna vecka väldigt duktig. Har hunnit med jobb, en hel del plugg och de föreläsningar vi haft, ATLS-kurs idag samt dans igår och dessutom krossade jag 50 000 ord-barriären på min lilla saga för någon dag sedan. I sidor är den nu över 100. Yay.

Riktigt trött och seg och bara halvvägs genom veckan. Hade önskat mig en sovmorgon imorgon, men det blir det inte. Först på lördag blir det till att sova (och bara för att kommer jag väl vakna halv åtta då också).

Kommentera!

Post Navigation