Att få kommentera

I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.

~ Voltaire

Debatt på SVT. Som jag förstått saken är det så att Aftonbladet och fler andra tidningar nu stänger av sina kommentarsfunktioner för anonyma användare och kräver att man ska logga in på Facebook, för att stävja den flod av näthat som sprids på nyhetssidorna. Om man är inloggad är det fritt fram att ha vilken åsikt man vill (inom lagens gränser).

Janne Josefsson med flera invänder och säger att man visst ska få vara anonym, och hävdar att det är ett “översitteri” och att “styra debatten” att stänga av möjligheten att kommentera anonymt.

Jag har full förståelse och stöttar Aftonbladet, Sydsvenskan, med flera fullt ut. Anonymiteten som nätet erbjuder öppnar för vidrigheter som folk i verkliga livet aldrig vågar uttrycka – vilket tydligen är vad Janne Josefsson och co önskar skydda. Det finns många ämnen i Sverige idag som är så laddade att folk inte vågar uttrycka sig om dem annat än anonymt, frågor som (framför allt) invandring.

Om det är så så tycker jag inte att det är Aftonbladets kommentarsfunktion som är problemet. Det är ett samhälleligt problem. I senaste valet kom Sverigedemokraterna över fyraprocentsspärren, vilket ledde till ett utbrott av ilska i hela landet. Tidningarna proklamerade Sveriges undergång, på Facebook skrevs det om hur detta var det värsta någonsin, och rent generellt verkade det som att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen skulle innebära tredje världskriget.

Nu kan man konstatera att domedagsprofeterna inte fått rätt i mycket. Men viktigare än detta konstaterande är att valet av Sverigedemokraterna till riksdagen var något som nästan 6% av alla de som röstade i förra valet stöttade. Vilket innebär att invandringen, som är Sverigedemokraternas enda egentliga fråga, är något en hel hög människor är direkt missnöjda med. Således blir det av enorm vikt att öppna för mer diskussion (och inte hålla på med barnsligheter som att vägra sitta bredvid Sverigedemokraternas partiledare i en sminkstol) – men den diskussionen blir aldrig positiv så länge den sker bakom anonyma alias som Elefanten, iCool, eller för den delen StorKuk473. I bästa fall blir det givetvis en bra diskussion, men i sämre fall blir det pajkastning och i värsta fall blir det hot och kränkningar. Istället behöver en öppen diskussion med riktiga människor bakom orden uppmuntras, av såväl politiker som alla andra.

En av de andra som deltar i diskussionen på Debatt påpekar att på deras hemsida finns en chatt där man pratar direkt med en redaktör för tidningen i fråga, och där blir det aldrig problem med uttalanden som de som förekommit på Aftonbladet, trots att anonymitet är tillåtet. Kvinnan från tidningen säger, och jag håller med, att det liknar ett verkligt samtal så mycket att folk håller god ton per automatik. Om man har en direkt mottagare har de flesta fått inbankat i oss att uppföra oss hyfsat.

The antidote to distasteful or hateful speech is not censorship, but more speech.

~ Education For Speech, om USAs First Amendment

Så, jag förstår tidningarna. Folk har i flera år haft möjligheten att kommentera anonymt – och de har bevisat att de inte klarar av det ansvaret. With great power comes great respontibility – har du förmågan, har du också ansvaret. Folk har visat att vi inte klarar av ansvaret.

Man är fortfarande fri att diskutera på Aftonbladet. Man är fortfarande fri att delta i debatten. Det enda vi kräver är att stå för vad du tycker. Skriv under med ditt namn. Våga visa upp vem du är. 

~ Karin Magnusson, Aftonbladet

Alternativet istället för att stänga av de anonyma kommentarerna är att ha någon som granskar samtliga kommentarer, men då hamnar man ju än mer i fällan av “översitteri” som Janne Josefsson anklagar Aftonbladet för. Då ska ju någon sitta och bestämma om en kommentar är “bra nog”.

Tilläggas ska ju att för riktigt viktiga saker som är nyheter, uppgifter som behöver avslöjas men där det finns risk för en själv att göra så, finns det ett utmärkt källskydd, som i Sverige är nära nog absolut.

Kommentera!

Post Navigation