Att ha eller inte ha – handledare

Sitter och tittar på hockey med pojkvännen, pojkvännens bror och några vänner, samt lite M&Ms, chilinötter och vindruvor. Pojkarna har nån guldfärgad dricka att hälla i sig med jämna mellanrum, men föredrar att sitta och skrika på tv:n eftersom domarna föredrar Växjö över LHC. Det hela är… en upplevelse. Men vad gör man, med en hockey-fantast till pojkvän? För närvarande står det i alla fall 3-2 till LHC, vilket gör att pojkarna är ganska tysta.

Men poängen med detta inlägg är inte hockey (det kommer nog aldrig komma ett inlägg med hockey som poäng). Fick mail tidigare idag från en av killarna i min basgrupp, som informerade oss om att det nya fallet, som handlar om inlagringssjukdomar, bara ska handla om principerna bakom dessa och inte om några specifika sjukdomar. Vilket får mig att fundera: vad ska vi med handledare till?

Den här terminen har vi en handledare från plastikkirurgen och en från typ cellbiologen. Plastikkirurgen har vi hittills sett en gång, trots att vi borde haft henne tre gånger hittills. Hon kom första gången, sedan inte andra gången (fick mail om det) och tredje gången fick vi hennes kollega från brännskadeavdelningen som gick efter en timme, utan att ha sagt ett ord på hela tiden förutom sitt namn. Den andra handledaren har visserligen varit där, men igår när vi satt med fallet var det han som sa att vi skulle göra en fråga med fokus på vilka inlagringssjukdomar som finns, symtom, vad som inlagras och hur det behandlas.

Varpå pojkvännen påpekar att behandling över huvud taget inte hör hemma i stadie två, utan kommer in i stadie tre, från termin sju och framåt. Och att det på handledarsidorna, som handledarna uppenbarligen har tillgång till, står uttryckligen att sjukdomarna ligger utanför våra inlärningsmål den här gången. Det är mekanismerna vi ska kolla på. (Vilket är ungefär tre sidor i patologiboken, which is beside the point men trevligt – T3 är soft).

Så, vad ska man med handledare till när de a) inte kommer eller b) inte har koll och därmed inte handleder som de ska ändå? Jag blir trött. Den gången då vi inte hade handledare gick utmärkt ändå. Är de bara där för att kolla vår närvaro, eller?

3 Thoughts on “Att ha eller inte ha – handledare

  1. En bra handledare, som Karin som vi hade i T1, kan göra underverk för hur en grupp arbetar. Problemet är bara när handledaren inte fattar vad den ska göra. Om vi tar Karin så ställde hon olika frågor som fick oss att tänka till på vad fallet handlade om och hon påpekade alltid varför något var viktigt att lära sig. Det är en bra handledare och det är väl därför vi ska ha dem. Tyvärr växer inte bra handledare på träd…

  2. Bra handledare är en utrotningshotad art, ungefär dom pandor. Dock är det så att på en bra hadledare kan man överleva nio puckon.

  3. För övrigt bra timing på våra inlägg. :)

Kommentera!

Post Navigation