Avsky SJ

Har inför pojkvännen försökt försvara resandet med tåg och visst finns det positiva saker – det är normalt snabbare än buss och bil och det är mer miljövänligt. Dessutom drabbas jag inte av lika mycket åksjuka.

Men SJ går inte att försvara. Detta är således ett inlägg där jag spyr galla över SJ.

På vägen hem från Barsebäck tidigare i veckan började vi med 20 min försening som under färdens gång utvecklades till närmare 40 minuters försening. Mitt i sommaren. Av ingen som helst anledning. På något sätt finns det inget optimalt väder att åka tåg i – på vintern är det “snökaos” och “köldchock” trots att det snöar varje vinter, på våren och hösten regnar det, på sommaren åskar det, och så vidare – utan det blir alltid förseningar.

Tågresan hem förvärrades ytterligare av en liten bebis som skrek (vilket är okej, månadsgamla bebisar skriker), och två ungar på fyra och fem som inte kunde hålla käften i tre sekunder utan oavbrutet satt och gjorde ljud och frågade “Mammaaaaa” om allt och lite till. Mamman och mormodern som var med var i sin tur fullständigt apatiska till oljudet, förutom när det nådde decibelnivåer som man brukar använda hörselskydd mot. Slutligen fick hela vagnen njuta av att lyssna på “Landet för längesedan” nummer tvåhundrafemtiosju, eftersom mamman satte på filmen på en dator och inte hade hörlurar till den. Ungarna är inte SJs fel, men tågresandets positiva sidor fick sig en törn. Tyst kupé från och med nu.

I torsdags åkte jag till Stockholm. Tåget var några minuter sent iväg men kom fram i tid så den delen var godkänd – men mitt under tågets gång kom en extra och jävligt noggrann kontroll av biljetter, varpå jag fick äran att lösa en ny biljett av SJ för att de ansåg att den jag reste på inte var godkänd. Varför? För att Mecenat inte tryckt en SJ-logga på mitt kort den här gången, av okänd och obegriplig anledning.

– Du kanske inte pluggar heltid?
– Jo, det gör jag.
– Du kanske inte har klarat dina tentor?
– Jag har inte kuggat en tenta sedan 2004.
– Det spelar ingen roll, du får lösa en ny biljett för 825 kr.

Så grattis – 250 kr för ursprungliga biljetten, 825 kr för en ny. Drygt tusen kronor för att ta sig sträckan Linköping-Stockholm.

(Mecenat i sin tur är inte överdrivet hjälpsamma. Dels svarar de inte på mail särskilt omgående och deras telefonservice är ett skämt – efter fem minuter i kö kommer en röst och säger “Vi kan inte ta emot ditt samtal nu, vänligen ring senare.” Till slut kommer jag fram och det är absoluuuut inte Mecenats fel att jag inte har en SJ-logga, utan Kåren som inte flaggat mig som heltidsstudent. Hur fan man nu inte kan vara heltidsstudent på läkarprogrammet.)

Och nu, hemresan. Mamma rekommenderade SJs biljetter på Tradera eftersom de blir billigare. Jag vann en auktion för en biljett Stockholm-Malmö någon gång mellan 15 och 21, och blev bokad på en resa 17.06. 76 kr, det tyckte jag var lagom. Och Stockholm-Malmö med X2000 stannar ju i Linköping.

Problemen började med att försöka betala biljetten. SJs hemsida tog inte mina kort, och sedan var biljetten helt plötsligt försvunnen och ville inte komma tillbaka. Fick ringa SJ imorse för att få den och betala den via telefon.

Skulle därefter kolla när jag kom till Linköping och tog fram en tidtabell – varpå det står ett streck vid Linköping, ingen ankomsttid. Det visar sig att tåget jag blivit bokad på är ett av två eftermiddagståg som inte stannar i Linköping. Sitter i telefonkö i en halv evighet för att komma fram till SJs kundtjänst.

– Jag kan se att det går ett tåg klockan 18.37 från Linköping, men jag kan inte se när ditt tåg anländer dit.
– Nej, så jag undrar om det alls stannar där.
– Vänta, jag måste fråga en kollega.

Efter kollege-frågning kommer människan fram till att nej, tåget stannar inte i Linköping.

– Så boka om mig på en som går till Linköping då.
– Det kan jag göra, men då får du betala mellanskillnaden. Den nya biljetten kostar 1500 kr. Jag drar bort 76 kr från det.
– ÄR DU INTE KLOK?

Till saken hör följande utdrag från SJs Tradera-auktioner:

Biljettyp och sträckor
Tågbiljetter köpta på auktion gäller för resa i 2 klass på X 2000 och SJ InterCity, sittplats ingår. Du kan resa del av sträcka. Stationer för av- och påstigning på den sträcka du vill resa ser du på sj.se.

Så… jag vet inte vilket tåg jag blir bokad på, men jag kan kolla av- och påstigningsstationer på sj.se? Är inte det direkt vilseledande, när man då bokas på ett tåg som inte stannar på de första tretton stora stationerna (Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, etc)?

Sammanlagt delar jag nu pojkvännens totala avsky för SJ.

4 Thoughts on “Avsky SJ

  1. Terese on 15 August 2011 at 10:53 said:

    Galet!! Förstår verkligen varför du inte gillar SJ!! =)

  2. Elin on 15 August 2011 at 11:05 said:

    Det känns som det bara blir värre och värre också…

  3. admin on 15 August 2011 at 11:23 said:

    Eller hur. Det har gått bra ett tag, men jag minns att jag skrev ett liknande inlägg i höstas. Och en helt oförstående telefonservice. Ugh.

  4. Häpnadsväckande dåligt företag! Festligt med ytterligare en kumpan i fälttåget mot SJ =)

Kommentera!

Post Navigation