Backa till molnet

Jag har fått en del mail sedan jag började sälja mina kompendier, från personer som av en eller annan anledning tappat bort kompendierna. Eftersom kompendierna är digitala handlar det inte om att de har lagt dem på nåt ställe och glömt det, utan om att deras datorer kraschat, blivit stulna, eller drunknat i kaffe. Typ. Och då blir de av med mina kompendier, men kanske viktigare, också med allt annat de har på sina datorer. Vilket är typiskt tråkigt – och idag fullständigt onödigt.

En gång i tiden, när jag hade min första tjocka lilla laptop som jag skrev berättelser på, fick man hålla på att ta backup på små platta fyrkanter kallade disketter (som är vår “spara”-ikon, men det har man ju insett nu att det finns en hel generation som inte vet vad den lilla ikonen faktiskt står för, för de är så unga att disketter hade slutat existera när de var gamla nog att börja nyttja tekniken). Det var rätt jobbigt och tog tid, och sen fick man ha disketterna sorterade i fin ordning för att ha reda på allt. Sedan gick jag över till att bränna CD:s – man fick plats med massor, men det krånglade inte helt o-sällan. Sedan kom USB som funkade bra, och det finns ju fortfarande, och externa hårddiskar som både maken och mamma använder sig av av sekretesskäl.

Men nu finns det ju jätteenkla sätt att ta backup på grejer. Molnet! Fantastiska molnet! Själv använder jag Dropbox. 1 TB för 99 dollar om året (i nuläget, när jag backar i princip allt dit, använder jag 15%), och tar man gratisversionen får man 2 GB (plus ytterligare om man värvar folk). Automatisk backup på allt som läggs i Dropbox-mappen, och alla bilder du tar med telefonen kan automatiskt backas dit också (vilket räddade bilderna från min förra mobil när den tog ett bad i poolen på babysimmet), och sen kan man komma åt alla filer via deras app, via foldern på datorn, eller när man loggar in på siten. Det finns ett stort antal andra moln som också används på samma sätt.

Det finns dessutom molntjänster för att backa allting på din dator i ännu större utsträckning, som kan läsas mer om här, t ex Carbonite.

För den dag det händer något med din dator är det verkligen skittrist att inte bara det fysiska värdet av datorn är borta, men än mer alla grejer du sparat på den.

Kommentera!

Post Navigation