Baka baka liten kaka

Har kommit fram till att det är väldigt roligt att baka och försöker mig således på både det ena och det andra. Häromdagen blev det scones. De enda förändringarna jag gjorde mot receptet var att byta ut mjölet mot dinkelmjöl (nyttigare), dra ner på mängden salt (för vi har nyss lärt oss i skolan att vi i västvärlden äter alltför mycket salt och borde dra ner på det en bra bit) och att lägga på pumpakärnor och solrosfrön ovanpå innan jag gräddade dem i ugnen. Blev alldeles utmärkta. Åt med Philadelphiaost, yum!

Scones

Igår kväll kände jag för att baka muffins. Eftersom J inte är hemma valde jag att låta bli att göra chokladmuffins – det får vänta till nästa helg, då han kan få dem nygräddade. Istället gjorde jag äpple-kanel-muffins eftersom de är på delad förstaplats över mina favoritmuffins. De ska helst smaka som mammas mjuka äppelkaka med kanel och det visade de här muffinsarna göra. Originalreceptet finns här, men jag ändrade lite:

Äpple-kanel-muffins
12 små muffins

Muffinssmet:
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
125 g osaltat smör, rumstempererat
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 eller 2 äpplen, beror på storlek

Kanelfyllning:
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
60 g smält smör
2 msk malen kanel

Blanda alla ingredienserna till kanelfyllningen och ställ åt sidan. Skala äpplet/äpplena, skär dem i klyftor och dela klyftorna på mitten. Vänd bitarna i lite socker och kanel.

Vispa smör och socker pösigt med en elvisp och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i mjölken, vaniljen och de övriga torra ingredienserna i äggblandningen. Ös i kanelfyllningen i blandningen, blanda ordentligt. Fyll pappersklädda formar med smeten, nästan upp till kanten. Tryck ner äppelklyftorna i smeten, gärna många. Strö över rikligt med malen kanel och grädda sedan 25 min i 175°C.

Jag rekommenderar varmt användningen av muffinsplåtar i silikon. Det är bäst. Sätt i muffinsformar i plåtarna så slipper man dessutom rester i någon större utsträckning. Mitt resultat av ovanstående recept:

Äpple-kanel-muffins

Som synes håller snön på att försvinna här. Jag håller alla tummar som finns för att det inte kommer mer vitt jox nu, det här har varit alldeles tillräckligt många månader med snö och is. Just nu står termometern på 6 grader, vilket är mycket trevligt.

På tal om tummar som är ett finger så har fingrar och händer och underarmar alldeles, alldeles, alldeles för många muskler. Jag vet inte hur jag ska kunna komma ihåg dem. Överarm och axel var rena lågstadienivån i jämförelse. Än är det i alla fall långt tills vi ska tentas på det, men tiden rusar förbi – och det är när man tänker efter bara typ elva veckor till tenta-p eller något i den stilen, som en av mina kursare så snällt påpekade. Jag vill helst inte tänka på det.

2 Thoughts on “Baka baka liten kaka

 1. Elin on 6 March 2011 at 17:37 said:

  Jag kan varmt rekommendera Thiemes Anatomy Flash Cards (http://www.bokus.com/bok/9781604062151/anatomy-flash-cards/), de räddade mig på T2, kanske för att jag har ett starkt bildminne, men jag tror de hjälper dem flesta.
  Dessutom gör de anatomistudierna lite roligare och du kan plugga anatomi när som helst, även om det bara gäller 10 minuter, och var som helst; på bussen, tåget osv.
  I kombination med anatomitabellerna som äldrekursare brukar maila ut blir det perfekt!
  Finns på bokvillan för 380 kr (hela kroppen och korrekt latin), välinvesterade pengar om du frågar mig. ;)

  Lycka till!

 2. admin on 6 March 2011 at 19:09 said:

  Jo, jag har köpt dem och pluggar från dem – tycker de är riktigt bra :) Men det är mycket ändå…

Kommentera!

Post Navigation