Bakning och höstintåg

Fredag igen; vecka två av läkarprogrammets tredje termin är till ända. Det har inte på något sätt varit en betungande skolvecka – idag är andra dagen jag ska dit. Givetvis har det pluggats hemma, men tack vare att vi gjorde vår labb förra veckan och övriga basgrupper har haft sina labbar den här veckan, har det för min del bara varit basgrupper och labbrapportsskrivande nu.

Igår var, trots ledigheten, en väldigt effektiv dag. Det hanns med städning, matshopping på Coop, plugg till basgruppsfallet, bakning, tillagning av middag, besök, och ytterligare en del småsaker.

Middagen var på recept från Coop: Rörpasta med mozzarella, tomater och oliver. Vilket inte alls var ett bra namn eftersom jag inte hade rörpasta, mozzarella eller oliver. Tomatsåsen med en hint av vitt vin var dock löjligt enkel att göra och riktigt god. Istället för mozzarella blev det parmesan. Pastan blev fjärilar och sen stoppade jag i lite av varje i grönsaksväg: svamp, broccoli, tomat, morot. Man kan, konstaterade jag och L, koka pastan kortare tid än den egentligen behöver eftersom den ändå kokas vidare i tomatsåsen i ugnen.

Riktigt gott och rekommenderas oavsett.

Bakningen bestod av golfbollar som är förvirrande lika chokladbollar men som inte alls smakar som chokladbollar. Således blev varningen till L innan han stoppade munnen full, “Förvänta dig inte chokladbollar.” Golfbollarna – recept fått av mamma – är väldigt goda snacks som inte är i närheten så onyttiga som chokladbollar. De innehåller inget socker (däremot honung och lite choklad och kakao) och en hel massa gott att tugga i form av nötter, aprikoser och russin.

Golfbollar

GOLFBOLLAR (1,8 kg – en halv golfsäsong)

180 g smält Marabou mörk choklad
120 g mandel
120 g nötter
100 g aprikoser
120 g russin
2 msk flytande honung
3 msk kakao
2 krm salt
2 dl kaffe
5 dl vatten
400 g fiberhavregryn

Hacka och blanda samman allt till en kletig deg (låt vila en liten stund). Klicka ner i en tallrik med riven kokos. Rulla till bollar i handen, lägg i kyl, förvara sedan i frys.

Jag gjorde en halv sats den här gången. Det kändes ganska vettigt mycket… :)

Eftersom jag ändå var igång ville jag baka mer. Då blev det matmuffinsar med blåbärssmak igen. De är riktigt goda, framför allt om man har Philadelphia eller Brie eller någon annan god ost till. Det blir ett utmärkt komplement till sötman i muffinsarna.

Helgen blir ganska mycket att göra och sedan på söndag åker L iväg till Jönköping för första rundan av praktik för terminen, vilket är ett stort suck eftersom jag tycker om att ha honom hemma. Men vad gör man.

Utanför fönstret verkar hösten ha börjat dra sig över oss. Imorse när jag gick upp stod termometern på 9 grader. Långbyxor och tjock tröja eller lättare jacka gäller. Träden börjar skifta i guld. Men än så länge är det den vackra sortens höst, istället för den där mörka oktober-november-hösten som sedan följer. Tur man trivs med livet i övrigt, för den mörka hösten är verkligen inte min favoritårstid.

2 Thoughts on “Bakning och höstintåg

  1. Nu spelar jag inte golf längre, men några golfbollar skulle man ändå ha.

    (Varför kommenterar jag bara matinlägg?)

  2. Det är något sjukligt! ;p

Kommentera!

Post Navigation