Barnkliniken

Barnplaceringen är i full gång, nu är hälften snart avklarad. Jag har varit placerad på BOND (barnavdelning onkologi neurokirurgi diabetes), gått 12 timmar på barnakuten på Kristihimmelfärds, varit på Allergicentrum, BB, smärtenheten, lite mer på barnakuten, och idag på neonatalavdelningens samvård. Det är hoppigt, precis som på gyn, men det är givande och roligt.

Det är över förväntan att ha bara barnpatienter. “Barn” är ju dessutom en väldigt homogen grupp – de yngsta är pyttesmå prematurer, de äldsta är sjutton och nästan vuxna. Hur man bemöter dem skiljer sig stort, från den lilla 1,5-åringen som jag lekte tittut med i ett par minuter för att få lov att lyssna på hjärta och lungor (hon gick från rädd och totalvägran till att hon själv höll stetoskopet och drog upp tröjan), till uppföljningskontrollen av en 17-åring med cancer som bara är trött på att vara på sjukhuset och vill därifrån.

Jag ser min egen dotter i de flesta patienterna, allra tydligast i de små barnen så klart, men det är inte så svårt att känna enorm empati för föräldrarna. Det lilla barnet med inoperabel hjärntumör, som är så glad trots sin sjukdom, som inte har något hår kvar på huvudet… där brister mitt hjärta och det bränner i ögonen.

“Bli barnläkare!” säger alla våra handledare. De är alla helt övertygade om att det är det bästa någonsin. Och som sagt, det är över förväntan. Samtidigt kan jag inte annat än känna att jag inte riktigt orkar ha svårt sjuka barn som klientel, för även om många klarar sig och blir friska från cancer eller hjärtfel eller vad det nu kan tänkas vara, så tror jag inte att mitt hjärta hade orkat när det inte går vägen.

Men det är en bra klinik, med fantastiskt bemötande mot såväl barn och anhöriga, som mot oss studenter. En perfekt sista placering.

2 Thoughts on “Barnkliniken

  1. Läkarstudent/småbarnsförälder on 13 May 2016 at 14:58 said:

    Riktigt insiktsfullt och intressant inlägg, tom. mer än vanligt, men så är jag nog partisk som läkarstudent och småbarnsförälder med ett hjärta för barn och unga. Ser fram emot den egna barnplaceringen, dock flera terminer bort. Har också hört av barnläkare att det är det bästa som finns, vilket säkert stämmer i mångt och mycket, men som sagt: man ska orka med alla aspekter… (sen antar jag att det är heterogen grupp, de under 18 :)

    Trevlig helg, och fortsatt barnplacering!

  2. admin on 15 May 2016 at 17:10 said:

    Tack så mycket :) Barnplaceringen är verkligen kul med roliga ungar, så se fram emot den!

Kommentera!

Post Navigation