Besök på vårdcentralen

Idag var det dag två av de programspecifika dagarna, vilket för min del innebar att besöka Berga vårdcentral, tillika faktiskt min vårdcentral. Dock, givetvis, inte i form av patient, utan i form av “läkarkandidat”. Det låter så fint varje gång någon kallar mig det. Kandidat. Heh.

Anyway. Jag gillade vårdcentralsbesöket bättre än akuten. Det var mer tid med läkaren och ingen väntan alls. Först spenderade jag och min kursare en halvtimme på “samtal” med patienten. Vi började med något som liknade en anamnes åtminstone – varför var patienten där, vad var historien, operationer, mediciner… Inte mycket jag kan säga om det, men det patienten var trevlig och vi täckte efter de första tio minutrarna ganska mycket som inte hade det minsta med medicin att göra. Det blir ju så – när vi väl kom in och satt med på samtalet med läkaren tog det bara 20 min inklusive undersökningar, så det var inte så konstigt att vi hade tid att prata om annat på vår utsatta halvtimme.

Under vår första dag på HEL fick vi en etikfråga som var, “Kan man vara rökare som sjukvårdspersonal?” Som jag konstaterade då så kan man givetvis det (frågan är mer om man bör), men det blir konstigt. Idag var det en liknande situation – en ordentligt överviktig läkare som satt och förklarade vikten av bra kost för patienten. Det är inte bara rökning som blir väldigt fel. Att som storrökande läkare säga till en KOL-patient att denne bör sluta röka, att som väldigt överviktig säga till en patient att äta bra, att som läkare säga till en person som varit i en cykelolycka att denne bör använda cykelhjälm trots att läkaren själv aldrig gör det… det är så mycket som blir udda. Själv tyckte jag att dagens överviktige läkare nästan var mer fel än en rökande läkare, bara för att rökande kan ändå “gömmas undan”, liksom avsaknad på cykelhjälm och liknande. Fet är man hela tiden.

Men vi ska väl göra vårt bästa som läkare att föregå med gott exempel i alla fall. Vi blir aldrig några perfekta människor, så klart, men vi får göra vårt bästa.

Intressant var det i alla fall.

Kommentera!

Post Navigation