Bildtentahelvete och mer plugg

Igår skrevs så Linköpings läkarprograms värsta tenta, bildtentan. “Clinical reasoning exam”, CRE, är den officiella benämningen.

Det gick åt helvete. Jag brukar visserligen känna så ganska ofta, men allvarligt – jag satt och hittade på svar på i princip varenda sida eftersom jag inte hade en aning om vad de pratade om. Det är ju dock generellt högre sannolikhet att få poäng om man skrivit något än om man inte skrivit något, därav fick fantasin jobba. Sida upp och sida ner med saker jag inte vet. Bilder på saker jag inte har en aning om vad det är. Lyckades gissa rätt på vilken nivå diskbråcket vi fick en MR-bild av var på, annars hade L väl aldrig förlåtit mig, men det var på anamnes och inte bild jag gissade…

Inte en enda fråga på hjärta eller lungor, det är väl inte kliniskt relevant. Till skillnad från i princip samtliga ex-bildtentor som jag och E gjort de senaste veckorna fanns det inte heller en enda riktig neurofråga – den som fanns var en histofråga.

Omtenta i augusti. Baserat på hur det lät från övriga i klassen igår efter tentan skulle jag tro att vi kommer vara ett par stycken.

Igår eftermiddag vägrade jag plugga mer, eftersom jag alltid är helt slut efter tentor även om denna var väldigt kort (tog drygt två timmar att skriva istället för de vanliga fyra-fem timmarna). Jag och L åt lunch ihop och sen var jag hemma och städade halvdant. Dödstrött på kvällen och somnade gott för att vakna till en ny dag – och ett nytt tenta-P. Tenta-P för T10 började nämligen idag. Kör stenhårt (nåja) med psyk. Schizofreni och psykos står på menyn, liksom tvångsvårdskriterier och annat kul. Men det känns i alla fall färskt tack vare att psyk var det senaste jag var på. Och det är alltid mycket enklare att komma ihåg sjukdomarnas symtom och allt annat när man har riktiga patienter i huvudet som exempel. Schizofrenipatienterna är ganska svåra att glömma.

Så nu är det psyk två dagar, neuro tre dagar, och sen FoF (vad det nu finns att läsa där) och geriatrik, och sen är det tenta nästa torsdag igen.

Snart sommar.

Kommentera!

Post Navigation